Domaine du Tariquet Classic 2017, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk

Domaine du Tariquet Classic
De “basiswijn” van het bekende Domaine du Tariquet, de Classic.

Verantwoordelijk voor de wijnen van Domaine du Tariquet is de familie Grassa. Het Domaine is opgericht in 1912 met de productie van Eau de Vie. Sinds 1982 is men, op initiatief van Yves Grassa, droge witte wijnen gaan maken. En met succes!
Domaine du Tariquet is geen kleintje, de oppervlakte van de wijngaarden omvat 1.200 hectare. Men produceert voor het grootste deel droge witte wijnen, daarnaast rosé en Armagnac. Het bedrijf wordt gezien als “benchmark” voor de Gascogne.

De Classic is een assemblage van 4 druivensoorten: Ugni Blanc (45 procent), Colombard (35 procent), Gros Manseng (10 procent) en Sauvignon Blanc (10 procent). Het alcoholpercentage is een “lichte” 10,5 procent.

De wijnen van Domaine du Tariquet zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.
De consumenten adviesprijs voor deze Classic staat op € 6,65.

Domaine du Tariquet Classic 2017

Helder en licht strogeel van kleur met een mooie fonkeling.
De neus laat niet echt veel los, ook niet na uitbundig walsen. Citrusfruit, lychee en ananas. Ik ontwaar wat kalk en mineraliteit. Iets bloemig ook.
In de eerste aanzet licht droog met strakke zuren die op de voorgrond aanwezig zijn. Een zuiver, maar iets mager smaakpalet. Fris fruit van limoen en appel (Granny Smith). Speekselopwekkend. De zuren dragen de wijn in zekere zin.

Deze Classic is een lichtvoetige en frisse zomerse wijn in een droge, strakke stijl. Een dorstlesser. In voorgaande jaren (2015 en 2016) vond ik de Classic toch wat meer body en fruit hebben. Misschien is 2017 een mindere jaargang? Wat ik wel weet is dat de oogst van 2017 qua volume 30 procent lager is uitgevallen door vorstschade.

Score: 12,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2019.