Domaine du Tariquet Chenin Chardonnay 2017, IGP Côtes de Gascogne, Frankrijk

Domaine du Tariquet Chenin
De laatste “Charmer” van Domaine du Tariquet: Chenin Blanc samen met Chardonnay in een fles.

The Charmers staat voor een serie van vier wijnen (drie witte en één rosé), gemaakt uit druivenrassen waarmee Domaine du Tariquet in de jaren ’80 en ’90 debuteerde in de Gascogne. Speciaal voor deze serie zijn de etiketten aangepast en zo zijn de flessen in een nieuw en eigentijds jasje gestoken.

Domaine du Tariquet wordt geleid door de familie Grassa. Yves Grassa is inmiddels de derde generatie wijnmakers die succesvol bezig is om op een moderne werkwijze de naam van dit Domaine hoog te houden.

We proeven de Chenin Blanc/Chardonnay uit de kersverse jaargang 2017. Om precies te zijn is dit een assemblage van 75 procent Chenin Blanc en 25 procent Chardonnay.
Een “rustige” 11,5 procent alcohol in de fles, die eenvoudig te openen is met een schroefdop.

De witte Charmers hebben een verkoopprijs van € 8,50 en ze zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

Domaine du Tariquet Chenin Chardonnay 2017

Een heldere kleur, bleekgeel met een groene tint erin.
De neus is open en elegant. Fijn tropisch fruit (denk aan banaan en lychee) en een vleugje honing. Plezierig en ongecompliceerd.
Op de tong is deze assemblage van Chenin en Chardonnay fris met fijne crispy zuren. In tegenstelling tot wat de neus belooft (tropisch fruit) proef ik ook citrusfruit, grapefruit en limoen. De wijn is medium vol van body met veel rijp fruit. De zuren geven een mooie spanning en een fijne bite. Een klein restzoetje rond het leuk af.

Een wijn die goed in balans is met een redelijke strakke, frisse smaak. Dit is prima gezelschap op een terrasje tijdens de komende lente/zomer. Past ook perfect bij zomerse salades en witvis.

Score: 13,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot en met de zomer van 2019.