Domaine du Pegau 2000, een fraaie gerijpte Châteauneuf du Pape

Kerstmis. Een mooie gelegenheid om één van mijn “kelderschatten” te ontkurken. Deze Châteauneuf du Pape hoort daar zeker bij.

Domaine du Pegau is één van de top domeinen in Châteauneuf du Pape. Die hoge status heeft het domein nog niet zo heel lang. Het was in 1992 dat deze Châteauneuf du Pape aanzienlijke successen behaalde bij critici. Sindsdien verkoopt het landgoed 90 procent van zijn wijnen voor de export en heeft de familie Féraud 41 hectare extra wijnstokken gekocht onder de naam Château Pégau. Vandaag de dag is het totale areaal aan wijngaarden van het Domaine én Château Pegau als volgt verdeeld: 5 ha voor Côtes du Rhône gemeente appellaties rood, 20 ha appellatie Côtes du Rhône rood, 5 ha Côtes du Rhône wit, 19 ha Vin de France, 21 ha appellatie Châteauneuf du Pape rood en 2 ha Châteauneuf du Pape wit.

Er bestaan verschillende uitvoeringen van de Châteauneuf du Pape bij Domaine du Pegau. Ik proef de Cuvée Réservée uit het oogstjaar 2000. Een wijn met een respectabele leeftijd van 20 jaar. Afgaande op info via internet is de blend van druivenrassen als volgt: 80 procent Grenache, 6 procent Syrah, 4 procent Mourvèdre en 10 procent “overige”. In totaal zijn er 13 verschillende druivenrassen verwerkt in deze wijn. Houtrijping vindt plaats in grote eikenhouten vaten van 50 hl voor een periode van 2 jaar. Het alcoholpercentage van deze “2000” is 13,5 procent. De kurk verlaat probleemloos de fles…

Domaine du Pegau 2000 Cuvée Reservée Châteauneuf du Pape

Een donkerrode kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand is de ontwikkeling zichtbaar: een mooie bruinrode tint. Hangende tranen in het glas.
Prachtige neus met veel tertiaire aroma’s. Sigaar, koffiebonen, leer, caramel en vanille. Bosgrond, herfstig, gerijpt. De neus opent zich uitstekend.
In de mond proef je gelijk de kracht van deze wijn. Peper, melkchocolade, bosbessen, toffee, kaneel, specerijen en kruidnagel. Iets vurig en flink kruidig. Wat drogende tannines op de tong. Opvallend is dat de wijn nog een enorme vitaliteit heeft. Geen spoor van vermoeidheid. Bittere en zoete smaken spelen een mooi gevecht. De kruidige afdronk doet je lang nagenieten.

Dit is een fraaie, gerijpte en stevige Châteauneuf. Steekwoorden: complex, belegen, gelaagd en rijk. De wijn heeft vrijwel niets aan kracht ingeboet, dus als u nog een fles heeft kunt u deze gerust nog even laten liggen (mits goed opgeslagen natuurlijk).
Destijds gekocht voor € 23,95. Een zilveren medaille waardig!

Score voor deze “millennium” wijn van Domaine du Pegau: 17,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #chateauneufdupape #rhone

Een gedachte over “Domaine du Pegau 2000, een fraaie gerijpte Châteauneuf du Pape”

  1. In 1957 kocht ik in Chateau Neuf du Pape een fles van 1947 oogst. Bedoeling was deze met ouders te drinken. De wijsheid was: nog even wachten. De fles verhuisde van Bussum naar Ruurlo in 1970. Helaas overleed mijn vader, voor wie de wijn was gekocht, voordat de fles geopend werd. Dat was pas in 1986. Perfecte wijn, met veel van de genoemde en geroemde karakteristieken. Grappig is, dat dit de eerste fles wijn was die ik ooit gekocht heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *