Domaine du Bon Remède, een kwartet rood uit de Ventoux

Ik proef een viertal rode wijnen van Domaine du Bon Remède, een domein gelegen aan de voet van de bekende Mont Ventoux.

Domaine du Bon Remède bezit wijngaarden met een oppervlakte van 28 hectare. Die wijngaarden bevinden zich aan de voet van de bekende Mont Ventoux. Het wat koelere (micro)klimaat rondom deze markante berg zorgt voor een langzame, geleidelijke rijping van de druiven. Hierdoor worden frisheid en aroma’s in de druiven beter geconserveerd. De wijnen behouden hun zuren en neigen niet naar overrijp fruit. De meeste stokken in de wijngaarden van Bon Remède hebben een respectabele leeftijd van meer dan vijftig jaar oud. 
De eigenaren Frédéric en Lucy Delay, zijn de derde generatie in dit sympathieke familiebedrijf. Frédéric gebruikt zowel traditionele als moderne technieken, zoals een lage temperatuur bij de vergisting, wat de wijnen meer frisheid geeft. De familie Delay maakt rode, witte en rosé wijnen.

drie generaties Delay

Signature, Vignes Rousses en La Grange Delay

Ik laat 4 rode wijnen van Bon Remède de proeftafel passeren. De wijnen zijn niet naast elkaar geproefd, maar op verschillende tijdstippen. Ik begin met twee jaargangen van de cuvée Signature. Signature is het resultaat van een gezamenlijk project met een jonge, talentvolle wijnmaker uit het dorp Mazan, waar de Delay’s ook zijn gehuisvest. De cuvée is samengesteld uit 60 procent van hun eigen Bon Remède wijn en 40 procent van de collega wijnmaker. Een interessante samenwerking, omdat beide partijen een andere manier van wijnbereiding hanteren.
De derde wijn is een cuvée genaamd Vignes Rousses. Deze luxe cuvée is gemaakt van Carignan en Grenache Noir druiven. De Carignan druiven komen van oude stokken. Vignes Rousses rijpt 18 maanden in grote Frans eiken vaten.
De laatste cuvée is La Grange Delay. Deze wijn wordt gemaakt van 70 procent Grenache en 30 procent Syrah. De oude stokken waar deze druiven vandaan komen, hebben een laag rendement van 35hl/ha. Na de langdurige vergisting van 5 weken rijpt de wijn voor een korte periode in kleine eikenhouten vaten.

Domaine du Bon Remède Signature 2018

Vrij diep granaatrood en helder van kleur In de rand wat purperrood uitwaaierend.
Een neus die zich goed opent. Zwarte bessen, donkere pruimen. Mediterraan, garrigue, tijm, zuivel, iets geroosterd en een snufje mint.
Vol en romig in de mond. Zwarte peper, zoute drop, pruimenjam. Iets alcoholisch. Rijp donker fruit, vrij krachtig van smaak. Een restzoetje maakt het verleidelijk. Een wijn die soepel en stevig tegelijk is. Totaal 14,4 punten.

Domaine du Bon Reméde Signature 2019

Diep donkerrood. Een flinke kleurintensiteit, 4 op een schaal van 5. Vol tot in de rand waar ik iets magenta zie.
In de neus zwarte bessen en kersen. Ook hier dat mediterrane karakter van kruiden, tijm en houtskool. Natte zwarte aarde. Iets gestoofd.
Flink wat tannine op de tong. Drogend in de mond. Zwarte peper, donker fruit van bessen en bramen. Zoute drop, salmiak en kruidnagel. Iets cacao. Minder zoet en iets frisser dan de 2018. Een kruidige, robuuste en jeugdige wijn met zuidelijke warmte. Totaal 14,8 punten.

Domaine du Bon Remède Vignes Rousses 2018

Een diepe, donkerrode kleur. Vol en doorlopend tot in de rand waar iets purper te zien is.
De neus geeft aroma’s van vanille door de houtrijping, gekonfijt rood fruit, bramen en zwarte bessen. Ook wat floraal (rode rozen). Garrigue en een pepertje.
Iets stroefheid op de tong door de tannine. Er zit echter een mooie frisse toon door het smaakpalet. Zwarte peper, salmiak, zoute drop en bittere chocolade. Rond, vol en krachtig van smaak met een fijne toasting van eikenhout. Vignes Rousses is een stevige en uitgebalanceerde wijn waar de frisheid goed in bewaard is gebleven, ondanks de houtrijping en het mediterrane karakter. Totaal 15,7 punten.

Domaine du Bon Remède La Grange Delay 2018

Een diepe, donkere en geconcentreerde kleur. Purper in de rand.
Licht rokerig in de neus. Iets zuivel. Fruitaroma’s van kersen en bramen. Specerijen en de geur van nat kreupelhout.
Iets drogend op de tong. Rijp zoet rood fruit. Krachtig, vol en kruidig in de mond. Zwarte peper, zoute drop en melkchocolade. Zuidelijke warmte en power. Het vanille van de neus komt fraai terug in het smaakpalet. Wat frisheid van de zuren en dat is een welkome aanvulling. Een mondvullende, gastronomische “herftswijn” voor bij een knapperend haardvuur. Een tikje minder gepolijst en iets kruidiger dan de Vignes Rousses. Totaal: 15,4 punten.

De wijnen van Domaine Bon Remède zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Prijsindicatie: de Signature Rouge (2019) kost € 7,65, Vignes Rousses € 10,20 en La Grange Delay € 9,20. Gelet op de kwaliteit van de wijnen: een slimme keuze!

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ventoux #rhone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *