Domaine des Virets Pinot Noir 2021, fraaie wijn uit de Zwitserse Rhône-vallei

Wijn uit Zwitserland is zeer de moeite van het proberen waard. Deze Pinot Noir van Domaine des Virets bevestigd dat maar weer eens.

Domaine des Virets is gelegen in de gemeente Saint-Leonard, tussen de steden Sion en Sièrre in de Rhône-vallei (kanton Valais/Wallis). De wijngaarden zijn gelegen op terrassen en hebben een oppervlakte van 15 hectare. Men verbouwd hier Chasselas (in Valais bekend onder de naam Fendant) en Pinot Noir. Sommige stokken zijn meer dan 50 jaar oud.

Ik heb deze fles bij de Coop-supermarkt in Zwitserland gekocht. De prijs was omgerekend ongeveer 14 euro. Zwitserse wijnen zie je niet veel in Nederland. De Zwitsers drinken de meeste wijn die ze produceren zelf op. Toch zijn er in Nederland wel enkele wijnwebshops die wijn uit Zwitserland in hun assortiment hebben (ff googlen).
Aangezien ik met enige regelmaat in Zwitserland kom en daar wijn koop èn proef, kan ik stellen dat het met de kwaliteit van de wijnen goed zit. Ook de prijs/kwaliteit verhouding vind ik prima in orde. Dat laat deze fles ook weer zien…

Domaine des Virets Pinot Noir 2021

Een heldere, robijnrode kleur met een intensiteit van 2 uit 5. In de rand bleekrood uitlopend.
Een neus met veel rijp rood fruit van zwarte kersen en aardbeien. Wat hinten van tabak en vanille. Mooie zuivere aroma’s.
Vrij zacht, fluwelig en sappig op de tong. Vlezig rood fruit van donkere pruimen en kersen. Honingdrop. Een lichte kruidigheid en een tikje zoutig. Soepel van smaak met ronde tannine en milde zuren. Iets pruimtabak in de afdronk.

Mooie Pinot Noir uit de Zwitserse Rhône-vallei. Het smaakpalet is toegankelijk maar ook gelaagd, met veel facetten. Ik heb de wijn in Zwitserland geproefd en later voor deze beoordeling nog een keer thuis, om niet te worden beïnvloed door een andere omgeving.

Score voor de Pinot Noir 2021 van Domaine des Virets: 15,5 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *