Domaine Boyar Cluster 2011, Sliven Regio, Bulgarije

Domaine Boyar Cluster
Een mooie blend van druivensoorten zorgt voor een complexe wijn uit Bulgarije met een aantrekkelijk prijskaartje.

Deze Cluster van Domaine Boyar is gemaakt uit een combinatie van 2 druivenrassen: Rubin en Mavrud. De Mavrud is een oud, inheems ras. De druif is goed geschikt voor houtrijping. Rubin is ontstaan uit een kruising tussen twee bekende druivenrassen, namelijk de Syrah en Nebbiolo. Wijnen gemaakt van de Rubin hebben een uitstekend rijpingspotentieel in de fles. Deze wijn heeft per ras apart een houtrijping ondergaan van 10 maanden in de Franse barrique.
Wist u overigens dat Domaine Boyar het eerste particuliere wijnhuis is dat ontstaan is na de val van het communistische regime in Bulgarije?

Domaine Boyar Cluster

Deze wijn uit Bulgarije kunt u vinden bij de wijnkoperij van Alex Storms. Dit familiebedrijf timmert al ruim 100 jaar aan de weg! Er wordt rechtstreeks geïmporteerd van de wijnboer om de marges zo klein mogelijk te houden en zo kwaliteitswijnen voor scherpe prijzen aan te bieden. Men beschikt over een geklimatiseerd wijn depot waar een constante temperatuur heerst en geen daglicht binnenkomt. Ideaal voor de opslag van wijnen.
Een fles van de Domaine Boyar Cluster wisselt voor de prijs van € 8,50 van eigenaar. En dat € 8,50 een belachelijk lage prijs is, heb ik kunnen vaststellen na het proeven…

Domaine Boyar Cluster 2011

Een geconcentreerde, donkerrode kleur. Vol en dieprood tot in de rand, die weinig ontwikkeling laat zien.
De neus is fraai en complex: fruit van zwarte kersen, in de verte potloodslijpsel, wat tabak en rokerig. Aards en zuiver. Bosbessenjam. Een lichte houttouch is ook waarneembaar. De volgende dag een tikje oxidatie, maar niet storend.
Licht stroef op de tong door de aanwezig tannine. Frisse, gespierde zuren in combinatie met mooi rood fruit van zwarte bessen en kersen, zoals aangetroffen in de neus. Iets warmte/alcoholisch. Kruiden (munt), tabak en salmiak/zoute drop. Breed in het smaakpalet. Ook de afdronk mag er wezen: deze is lang en warm. Ik weet, er zitten heel andere druivenrassen in deze wijn, maar dit heeft de grandeur van een zeer goede cru bourgeois uit de Bordeaux.

Wat een verrassend goede wijn is dit! Een wijn van uitstekende kwaliteit en klasse. Niet heel zwaar, maar wel intens, complex en rijk van smaak. En dat allemaal voor een zacht prijsje. Gouden medaille!

Score: 16,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Domaine Boyar Cluster
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #alexstorms #rubin #mavrud