Diren Collection Narince 2019; inheems Turks

Van het Turkse wijnhuis DIREN heeft Ed laatst de Chardonnay van dit huis geproefd (lees hier zijn bevindingen) en dit keer staat de Diren Collection Narince 2019 op de proeftafel. 

Wijnhuis Diren is een van de meest gerespecteerde Turkse wijnhuizen. Diren werd opgericht in 1958 in Tokat, in het noorden van Centraal-Turkije.

Dit bergachtige gebied in het noorden van Anatolië is al eeuwenlang het hart van de Turkse druiventeelt en wijnbouw. Tokat zelf is een rijk historische en mooie stad. Het is de thuisbasis van Narince, een van de populairste witte inheemse druiven van Turkije. De oude terrasvormige wijngaarden van Tokat werden in de 19e eeuw door christelijke jezuïeten aangelegd.

Diren werd in de jaren vijftig opgericht door Mustafa Vasfi Diren, een inspirerende figuur die gepassioneerd was door het wijnbouwerfgoed en het potentieel voor Turkije, en vooral voor Anatolië. Een visionair figuur, die Mustafa Vasfi! Hij creëerde binnen een decennium een ​​succesvolle en bekroonde wijnmakerij. Hij verzekerde zijn toekomst door zijn zoon, Orhan, wijnbouw te studeren in Dijon in Bourgondië.

Van dit mooie Turkse wijnhuis gaan we vandaag de Narince 2019 proeven.

Een witte wijn met een alcoholpercentage van 13% en deze wijn kan u natuurlijk kopen bij TURKSWIJNHUIS.NL voor de bescheiden prijs van € 11,95.

Echter u boft deze maand, want het Turkswijnhuis heeft deze wijn als de “WIJN VAN DE MAAND” benoemd en twee eurootjes van de prijs gehaald! NU TE KOOP VOOR € 9,95!

Laat de wijn spreken!

Diren Collection Narince 2019

De kleur van deze witte Turkse wijn ziet er prima uit. Kraakhelder en loepzuiver. De kleur zelf is licht geel/wit goud over de tong met een mooie witgouden fonkeling in de rand. Redelijk wat kleur. (2,8)
In de neus laat Diren Collection Narince 2019 sinaasappel(schillen) en limoen los. Droog. Fruitig met wat diepgang. De neus komt redelijk los. (3,3)
Diren Collection Narince 2019 is droog en geeft mij indrukken van limoen, wat muskaat en  sinaasappelschillen (wat lichtjes aan de bittere kant). Wel een fijne structuur, zacht en op de mid-palate is het voldoende. Breedte en diepte zijn ook ruim voldoende. Fris en smaakvol. De zuren zijn zacht en matig  aanwezig. De afdronk is vrij aan de bittere kant en heeft iets noten (walnoot), puur droog en is goed in lengte. (5,9)

Diren Collection Narince 2019 is geen doorsnee wijn, maar een heuse Turkse wijn gemaakt van een inheems druivenras. Dat moet u in ieder geval voor ogen houden, want het wijkt (natuurlijk) af van een heleboel andere (gangbare) witte wijnen. Het is ook geen dorstlesser, maar meer een wijn om bij een gerecht te nuttigen of om gewoon van te genieten. (2,1)

Diren Collection Narince 2019 krijgt van mij een totaal van 14,1 punten

Drinken kan u het nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *