Diren Chardonnay 2019, weelderig wit uit Turkije

Deze Chardonnay uit Turkije van het wijnhuis Diren komt overtuigend over. Een prima glas uit een minder bekend wijnland.

Diren is een van de meest gerespecteerde Turkse wijnhuizen. Het huis werd opgericht in 1958 in Tokat, in het noorden van Centraal-Turkije. Dit bergachtige gebied in het noorden van Anatolië is al eeuwenlang het hart van de Turkse druiventeelt en wijnbouw. Tokat zelf is een historische en mooie stad. Het is de thuisbasis van Narince, een van de populairste witte druiven van Turkije. De oude terrasvormige wijngaarden van Tokat werden in de 19e eeuw door christelijke jezuïeten aangelegd.

Het huis Diren werd in de jaren vijftig opgericht door Mustafa Vasfi Diren, een inspirerend figuur die gepassioneerd was door het wijnbouwerfgoed en het potentieel voor Turkije, en vooral voor Anatolië. En een visionair figuur: hij creëerde binnen een decennium een ​​succesvolle en bekroonde wijnmakerij. Daarnaast verzekerde hij de toekomst van het wijnhuis door zijn zoon Orhan wijnbouw te laten studeren in het Franse Dijon.

Vandaag de dag blijft Diren een reeks zeer frisse, levendige wijnen produceren van de Narince druif en andere Anatolische variëteiten zoals Okuzgozu en Bogazkere. Onder de Franse wijnmaker Jean Luc Colin heeft Diren een levendige en ingetogen stijl geperfectioneerd die door het uitgebreide assortiment loopt. De wijnen combineren bovendien een aantrekkelijk karakter met toegankelijke prijzen.

De wijnen van Diren hebben een behoorlijk innovatieve benadering van nieuwe wijnen en andere dranken. Het assortiment omvat ‘Karmen’, een wijn met een heldere en fruitige melange van inheemse met internationale variëteiten. Verder is er de unieke ‘Mahlep’, een zoete likeurwijn doordenkt met de beroemde zure steenkersen uit de regio. De wijn doet het fantastisch in cocktails. ‘Les Muses’ is Diren’s top rode wijn, een liefdeswerk dat zich richt op laagproductieve Cabernet Sauvignon van een enkel perceel.
De wijn die ik ga proeven komt uit het assortiment ‘Collection’. Een wijn gemaakt van de mondiale druif Chardonnay.

Diren Collection Chardonnay 2019

Een heldere, strogele kleur met een bovengemiddelde intensiteit.
Fijne neus met fruitaroma’s van perzik, rijpe mirabellen en peer. Gekonfijt geel fruit. Weelderig, zuiver en wat zwoel zoet. Opent zich goed in het glas.
In de mond voelt de wijn wat romig aan. Witte peper, amandelen en honing. Gedroogd, iets zondoorstoofd fruit. Milde zuren. De wijn is soepel en heeft rondeur. Het rijpe fruit zorgt voor een vrij zoete en iets mollige smaak.

Weelderige, rijke, sappige en verleidelijke Chardonnay met een pittig/kruidig kantje. Een prima glas!

Score voor de Diren Collection Chardonnay: 14,5 punten.

De wijnen van Diren en andere authentieke Turkse wijnen zijn verkrijgbaar bij de specialist en dat is het Turks Wijnhuis. Aan deze mooie en rijke Chardonnay hangt een prijskaartje van € 11,95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *