Syrah – Mandilari zijn de druivensoorten in een Protected Geographical Indication Crete die op de proeftafel staat.
Diamantakis Winery is verantwoordelijk voor deze Diamantopetra. Goodsandmore (http://www.goodsandmore.nl) importeert deze wijn. Te koop voor € 11,25.
Gemaakt van 70% Syrah en 30% Mandilari gemaakt in de regio Asites op Kreta. 9,5 Hectare en de wijn heeft 14% alcohol. Diamantakis Winery is een familiebedrijf met wijngaarden aan de voet van de Berg Psilorotis, dat ligt 20 km ten zuidoosten van Heraklion op Kreta. De wijngaarden zijn in terrasvorm met een leemachtige grond. Eromheen liggen olijfbomen die de beste olijven van Griekenland produceren. De nabijheid van de Egeïsche zee en de verkoelende zeewind samen met de diverse microklimaten in de regio maken een goede habitat voor de internationale en inheemse druivenrassen. Per jaar produceert de familie Diamantakis 32.000 flessen. De druivenrassen worden apart gevinifieerd met een traditionele vinificatie met remontage (onderduwen van de hoed van de wijn). De wijn heeft 12 maanden gerijpt op Amerikaans en Frans eikenhout.
Geproefd:
Diamantopetra, Syrah – Mandilari 2011, Diamantakis Winery, Kreta
Kleur: helder ondoorzichtige paarsrode kleur. In de rand somber donkerrood purper-magenta / 3,0
Neus: zwarte bes en braam als fruittonen. Verder animale geuren als klei, wat leer en kruiden. Diep en en goed vol. De neus komt zeer goed los (groot Bordeaux-glas) en ontwikkelde zich mooi / 4,0
Smaak: complex met stevige zuren en tannine. Droog, zeer goede body, krachtig en warm fruitig met zwarte bes, braam, cacao, wat munt, licht vanille en klei. Deze Diamantopetra heeft net genoeg houtrijping en het hout is goed geïntegreerd. Alles eindigt met een lange en volle afdronk. / 7,9
Conclusie: zuren, tannine en kracht zorgen nog voor jarenlang plezier, doch nu al zeer goed drinkbaar. Mooi complex fruit en hel homogeen, goed geïntegreerd fruit / 2,5
XXX ½ ster / 91 PP / totaal 17,4 punten