Diacceroni Chianti Riserva 2011, DOCG Chianti, Italië

Diacceroni Chianti Riserva 2011, DOCG Chianti, ItaliëMet deze Diacceroni Chianti Riserva 2011 ging ik bijna de fout in….

Mensen kopen, in de regel, wijn om direct te drinken. De wijn wordt ontkurkt, ingeschonken en gedronken. Met die regel in het achterhoofd proef ik vele wijnen…

Maar sommige wijnen laten zich van hun slechtste kant zien als je zo met hen omgaat. Zo ook deze Diacceroni Chianti Riserva 2011.

Sommige wijnen hebben lucht nodig

Een Chianti Riserva 2011 van het wijnhuis Diavveroni met een prijs van
€ 21,95 dient anders benaderd te worden. Na een korte kennismaking met de kortontkrukte wijn zag ik direct mijn fout in: deze wijn heeft lucht nodig, veel lucht!

Vervolgens heb ik mij proefcessie opgeschort naar de volgende dag en dat bleek een goede zet!

De Smaak van Toscane (heeft ook een leuk winkeltje in Vlaardingen, dus neem daar eens een kijkje!) verkoopt diverse heerlijke Toscaanse heerlijkheden en dus ook deze Diacceroni Chianti Riserva 2011, die overigens een alcoholpercentage heeft van 14% en heeft natuurlijk houtopvoeding genoten. (HIER TE BESTELLEN).

Laat de wijn spreken….

Diacceroni Chianti Riserva 2011

De kleur van deze Diacceroni Chianti Riserva 2011 is vol donkerrood over de tong en goed vol in de rand. De diepte is donker tot diepdonker. Goede kleur. (2,8)
In de neus laat deze Riserva Chianti mooi kersenfruit zien met laurier en wat ontbijtkoek. Geïntegreerd hout. Neus komt redelijk goed los. (3,9)
Op de toch heeft Diacceroni Chianti Riserva 2011 intens kersenfruit, is wat droog en plakkerig. Vrij heet van het alcohol. Ook wat ontbijtkoek, chocolade en zeker houttonen. Ook wat ruw. Kruidig. Goed op de mid-palate, breed in diepte en breedte. Goed vol dus. Een licht ruwe, licht ‘hete’ brede kruidige kersenafdronk. (7,5)
Na een dagje te hebben opengestaan en dat heeft deze wijn dus zeker wel nodig!, komt deze Chianti veel beter los en laat veel meer zien. Een flinke jongen die eigenlijk nog gewoon tijd nodig heeft. Nu nog onaf (maar wel drinkbaar), maar zal zich zeker nog veel mooier ontwikkelen. (2,5)

Diacceroni Chianti Riserva 2011 is een flinke Chianti die een handleiding nodig heeft ik raad de importeur dan ook aan om de consument hierop te wijzen: zeker 4 uur van tevoren decanteren en iets koelen. Deze Chianti is nog niet tot volle bloei, maar zou je het nu willen proeven dan moet je echt deze wijn overgieten in een karaf. Lucht heeft deze flinke jongen nodig, anders ga je toch echt wat missen! Een mooie Chianti en dus verdient hij 16,7 punten, 89PP en
**(**) en nu drinkbaar (karafferen!) en houdbaar tot zeker 2030.