Deutzerhof Balthasar C. 2015, prachtig rood uit de Ahr

Uit de zwaar getroffen Ahr-vallei komt deze Spätburgunder van het uitstekende wijnhuis Deutzerhof.

Velen van ons kennen de beelden van de gigantische overstromingsramp (medio juli) in de noordelijkste wijnregio van Duitsland: het Ahrtal. Verschrikkelijke beelden van enorme vernielingen, zelfs doden en drijvende wijnvaten door de straten. Afschuwelijk om te zien, zeker als je daar zelf op een eerder tijdstip ook nog eens bent geweest en weet hoe betoverend mooi het gebied is. Ik wens de wijnboeren in het Ahrtal dan ook alle sterkte toe met de wederopbouw!

Dat er schitterende wijnen uit het Ahrtal komen is bij Duitse wijnliefhebber wel bekend. De Spätburgunders uit deze regio genieten wereldfaam. Ik proef er één van Weingut Deutzerhof. De totale oppervlakte van de wijngaarden van Deutzerhof is 7,02 hectare. Hiervan is ongeveer 72 procent beplant met Spätburgunder. Daarnaast staat er Frühburgunder (13 procent), Riesling (10 procent) en een klein beetje Chardonnay, Dornfelder en Portugieser. De Portugieser stokken stammen uit 1927 (!), de oudste Riesling stokken hebben de respectabele leeftijd van 50 jaar. Deutzerhof heeft wijngaarden op verschillende locaties in het Ahrtal. Deze “Lagen” zijn: Eck (Altenahr), Mönchberg (Mayschoss), Herrenberg (Rech), Daubhaus (Ahrweiler), Kirchtürmchen (Neuenahr), Schieferley (Neuenahr) en Landskrone (Heimersheim).
Deutzerhof heeft een prima reputatie: in de gids Deutschlands Weine 2020 van Gerhard Eichelmann scoort het Weingut 4 van de maximaal haalbare 5 sterren.

De Balthasar C. heeft al eens eerder mijn proeftafel gepasseerd. Die recensie was 4 jaar geleden, dus ik vond het wel weer eens tijd voor een update. Deze wijn is gemaakt van de Spätburgunder en heeft een houtrijping van 9 maanden ondergaan in gebruikte barriques. 

Deutzerhof Balthasar C. 2015 Spätburgunder

Helder en robijnrood van kleur met een gemiddelde intensiteit. Bleekrood uitwaaierend in de rand.
Een vrij open neus met in eerste instantie een geurtje van aceton, wat later verdwijnt. Fruitaroma’s van kersen en aardbeien. Ik ruik een klein stalletje. Wat rokerig ook, een houtvuurtje.
Vol, rijk en intens in de eerste aanzet. Rijp, gedroogd rood fruit en een tikje laurierdrop. Fijne, maar stevige zuren die mooi geïntegreerd zijn. Rijk aan tannine, wat de wijn een licht stroef mondgevoel geeft. Mineralen. Vanille, iets likeurig met een elegant bittertje. Sappig, rond en evenwichtig.

Balthasar C. is een vrij krachtige Spätburgunder met een prachtige minerale frisheid. Nu uitstekend op dronk maar kan probleemloos nog een jaar of 5 worden opgelegd.

Score voor de Balthasar C. 2015 van Deutzerhof: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *