Deutzerhof Balthasar C. 2015, Ahr, Duitsland

Deutzerhof Balthasar C.

Het wijngebied Ahr staat vooral bekend om zijn mooie Spätburgunders. We proeven er één van een uitstekend wijnhuis.

Deutzerhof, Weinbau seit 1574. Die zitten er al een tijdje…

Vorig jaar heb ik dit prachtig gelegen wijnhuis in Mayschoss bezocht. We werden daar uiterst vriendelijk ontvangen en kregen een uitgebreid scala aan wijnen te proeven, vanaf de zogenaamde instapwijnen tot aan wijnen met het predikaat Grosses Gewächs (GG).

Het huis heeft wijngaarden op verschillende plekken langs de Ahr: Altenaher Eck, Laacherberg, Mayschosser Mönchberg en Burgberg, Altenahrer Daubhaus, Neuenahrer Kirchtürmchen, Heimersheimer Landskrone en Lohrsdorf.
De Ahr is het meest noordelijke wijngebied in Duitsland, met een oppervlakte van 563 hectare.

Deutzerhof Mayschoss

De totale oppervlakte van de wijngaarden van Deutzerhof is 7,02 hectare. Hiervan is ongeveer 70 procent beplant met Spätburgunder. Daarnaast staat er Frühburgunder (13,5 procent), Riesling (12 procent) en een klein beetje Chardonnay, Dornfelder en Portugieser. De Portugieser stokken stammen uit 1927 (!), de oudste Riesling stokken hebben de respectabele leeftijd van 50 jaar.
In de bekende Eichelmann 2016 gids heeft Deutzerhof 3-4 sterren behaald.

De Balthasar C. is een wijn gemaakt van de Spätburgunder en heeft een houtrijping van 9 maanden ondergaan in gebruikte barriques. Te koop op het Weingut voor 16 euro.
De wijn heeft 13 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

En die kurk gaat er nu uit…

Deutzerhof Balthasar C. 2015

Helder in het glas en medium diep “Spätburgunder” lichtrood. Bleekrood in de rand.
Een open, geparfumeerde neus. Bosbessen, aardbeien, munt en natte steen. Een licht hint van stallucht en iets lucifer. Geraffineerde aardse geuren, wat jong nog. Gelaagd en met veel facetten.
Op de tong het zoete rijpe fruit van pruimen en bessen. Deutzerhof Balthasar C. 2015 is nog iets stroef door de aanwezige tannine. Kruiden, salmiak en wat peper. Prachtig verweven zuren geven een fraaie frisheid. De afdronk is talmend.

Deutzerhof Balthasar C. 2015 is een zeer fijne wijn met veel concentratie en lengte. Samengebalde kracht en elegantie. Tip: iets gekoeld drinken.

Score: 16,2 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.