Deutzerhof Altenahr Eck GG 2013, een ongekend spannende wijn

Uit het topsegment van wijnhuis Deutzerhof komt deze Altenahr Eck. Een wijn die mij tijdens het proeven langzaam veroverde.

Deutzerhof is geen onbekend huis voor mij. De totale oppervlakte van de wijngaarden is met iets meer dan 7 hectare redelijk bescheiden te noemen . Hiervan is ongeveer 72 procent beplant met Spätburgunder. Daarnaast staat er Frühburgunder (13 procent), Riesling (10 procent) en een klein beetje Chardonnay, Dornfelder en Portugieser. Die Portugieser stokken stammen uit 1927 (!), de oudste Riesling stokken hebben de respectabele leeftijd van 50 jaar.
Deutzerhof heeft wijngaarden op verschillende locaties in het prachtige Ahrtal. Deze “Lagen” zijn: Eck (Altenahr), Mönchberg (Mayschoss), Herrenberg (Rech), Daubhaus (Ahrweiler), Kirchtürmchen (Neuenahr), Schieferley (Neuenahr) en Landskrone (Heimersheim).

Het huis heeft een prima reputatie: in de gids Deutschlands Weine 2020 van Gerhard Eichelmann scoort het Weingut 4 van de maximaal haalbare 5 sterren.

Ik proef een Grosses Gewächs (GG) uit het oogstjaar 2013, afkomstig van de Lage Altenahr Eck, de meest westelijk gelegen wijngaard en tevens uitzichtspunt. De “Eck” is feitelijk een massieve muur opgebouwd uit leisteen (Schiefer) van 300 meter hoogte. Hier groeien oude, niet geënte stokken met Spätburgunder en Riesling. De opbrengst is slechts ongeveer 25 hl/ha. Deze Grosses Gewächs is gemaakt van de Spätburgunder (Pinot Noir). De wijn rijpt 18 maanden lang op 228 liter vaten van de Tonnellerie Rousseau uit de Bourgogne. Voor het bottelen wordt de wijn driemaal van de droesem ontdaan. Geen filtratie.

Deutzerhof Altenahr Eck GG 2013

Helder en vrij dieprood van kleur, zeker voor een Spätburgunder. In de rand bleekrood uitwaaierend.
Prachtige neus met veel aardse geuren. Een nat bos in de herfst, paddenstoelen, pruimtabak, natte aarde, iets schimmelig. Fruitaroma’s van zwarte kersen. Ook wat frisse geuren die aan eucalypthus doen denken.
In de eerste aanzet wat drogend op de tong. De zuren zijn merkbaar aanwezig en lichtelijk aan de hoge kant. Dat maakt de smaak zeer fris en speekselopwekkend. Aalbessen, bosbessen, laurier en salmiak. Een zoutige mineraliteit in de smaak die op een magnifieke wijze heerlijk schraal aandoet. Wat slank en fragiel van body zelfs, maar ragfijn en complex. Een pepertje in de afdronk.

Een wijn waar de spanning en mineraliteit vanaf spatten! Ik merk ook dat je steeds meer facetten ontdekt in deze wijn; je moet er echt de tijd voor nemen. Zeer mooie Spätburgunder uit het Ahrtal. Deze “Eck” uit 2013 is nu volledig op dronk.

Score voor de Altenahr Eck van Deutzerhof: 17 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *