Deetlefs Stonecross Shiraz 2016, W.O. Western Cape, Zuid-Afrika

Deetlefs Stonecross Shiraz
Deetlefs Stonecross is een Zuid-Afrikaanse Shiraz van het huis Deetlefs, het is vanuit de supermarkt op mijn proeftafel belandt.

Soms zie ik een fles in de schappen van een supermarkt liggen en dan denk ik: laat ik die nou eens gewoon proberen! De Deetlefs Stonecross Shiraz is/was zo’n fles. Ik heb hem gekocht bij de supermarktketen van de PLUS. Het prijskaartje wat aan deze wijn hangt is € 5,99.

Deetlefs Stonecross komt uit Zuid-Afrika

De website van de PLUS zegt het volgende over het voor mij tot op heden onbekende Zuid-Afrikaanse huis Deetlefs: “Deetlefs is hét op één na oudste familie wijndomein van Zuid-Afrika wat nog altijd in handen is van dezelfde familie. In 1752 vertrok het schip “De Hageveld” van Texel naar Batavia met aan boord de familie Deetlefs. Wegens ziekte moest de familie Deetlefs in Kaapstad van boord. Zij bouwden hier een boerderij en in 1822 werd de eerste wijn geproduceerd. Zeven generaties aan wijnkennis en gebruik van de nieuwste technologieën vormt voor Deetlefs dé sleutel tot internationaal succes.”

Deze Shiraz is overigens geen “pure” Shiraz. Het is een blend van 90 procent Shiraz en 10 procent Mourvedre. Volgens de factsheet heeft de wijn hout “gezien”. Hoe en in wat voor mate is mij niet bekend. Het alcoholpercentage is 14 procent en de fles wordt afgesloten door middel van een schroefdop.

Ik laat me graag aangenaam verrassen en schenk het proefglas in…
Deetlefs Stonecross Shiraz

Deetlefs Stonecross Shiraz 2016

Redelijk dieprood van kleur, met een intensiteit van 3,5 uit 5 voor rode wijn. In de rand loopt de kleur wat purperrood weg.
De neus opent zich goed in het proefglas. Zwarte bessen en kersenfruit. Kruidige geuren van kruidnagel en tijm. Wat geroosterd en gestoofd. Ook rokerig, doet wat denken aan verbrand hout.
Vol en krachtig in de mond. Licht stroef op de tong, een tikje rauw en boers. Spicy, specerijen en zwarte peper. Salmiak, zoethout, zoute drop en droge tabak. Vanille en gekonfijt donker fruit. Een gemiddeld hoge zuurgraad. Een restzoetje rond het af.

Een stevige en kruidige wijn, eigenlijk precies wat je van een Shiraz in deze prijsklasse kan én mag verwachten. Deze Deetlefs Stonecross Shiraz is zeker het proberen waard!

Score: 14,1 punten.

Geschat Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2022.
Deetlefs Stonecross Shiraz
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #plus #shiraz #deetlefs