De Wijnmakers Rode Ros 2018, soepel, met donker fruit in de hoofdrol

Rode Ros is de naam. Een wijn van De Wijnmakers uit het Overijsselse Wierden.

De Wijnmakers zijn Rob, Robert en Jeroen. Drie vrienden die elkaar hebben leren kennen van hun werk in de horeca. Naast het werk in de horeca heeft het drietal sinds 2017 twee wijngaarden in bezit, waar ze vol enthousiasme verschillende wijnen produceren. Die twee wijngaarden zijn: Wijngaard Bi’j de Regge in het Overijsselse Wierden en Wijngaard Op de Veluwe in het Gelderse Otterlo.

Twee wijngaarden


Wijngaard Bi’j de Regge
is in 2017 overgenomen door het drietal. De wijngaard heeft een oppervlakte van 2,25 hectare. Er staan zowel klassieke rassen als nieuwe rassen aangeplant. De klassieke rassen staan aangeplant in een “opleidingswijngaard” waar lessen worden verzorgt voor horeca-opleidingen. Hier kan men onder andere zien wat de verschillen zijn tussen diverse snoeimethoden, de verschillen tussen klassieke rassen en nieuwe rassen, en waarom De Wijnmakers voor nieuwe rassen hebben gekozen in de wijngaard. De naam van de wijngaard komt van het riviertje de Regge, die op 100 meter afstand van de wijngaard stroomt. Vroeger was de rivier wat onstuimiger dan tegenwoordig. De Regge stroomde toen regelmatig over, waardoor rivierklei en mineralen werd afgezet op het ondergelopen land.

Wijngaard op de Veluwe is gelegen te Otterlo en is ook in 2017 overgenomen. Hier staan de rassen Rondo, Johanniter en Regent. Van deze wijngaard heb ik eerder de Hinde Wit mogen proeven, de recensie kun je HIER nalezen.

Uit de wijn die voorkomt uit beide wijngaarden vindt onderling geen vermenging plaats. Op de flessen van De Wijnmakers is de herkomst te herleiden aan de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) Overijssel of Gelderland.

Ik proef de Rode Ros, afkomstig van druiven uit de Wijngaard Bi’j de Regge, uit het mooie oogstjaar 2018. Een blend van 57 procent Rondo en 43 procent Regent. De wijn heeft een malolactische gisting/omzetting ondergaan. Het alcoholpercentage is “gedoseerd” te noemen: 12,3 procent.
De Rode Ros is te vinden in de webshop van De Wijnmakers voor de prijs van € 12,50.

De Wijnmakers Rode Ros 2018

Een massieve, zeer diepe en ondoorzichtige kleur. De intensiteit is dan ook bijna maximaal te noemen. Vol tot in de rand, waar iets purper zichtbaar is.
In de neus donker fruit van zwarte bessen. Een lichte geur van lijm, die later weer vervliegt. Wat aards en natte bosgrond. Redelijk open, fris en geparfumeerd.
Iets romig met vrij zachte tannines. Salmiak, laurierdrop en iets zoutig. Veel rijp donker fruit met frisse zuren. Sappig en soepel. Bosbessen, donkere pruimen en rode bietjes. Iets chocolade en cassis. Mild en rond in het smaakpalet. Licht kruidig in de afdronk.

Rode Ros is een toegankelijke, ronde wijn waarin de frisheid goed overeind blijft tegenover het donkere fruit. Er is dus sprake van een goed evenwicht. Goed gemaakt!

Een prima score voor de Rode Ros: 14,8 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dewijnmakers #nederlandsewijn #rondo #regent

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *