De Wijnmakers Maitre 2018, een volle, witte, houtgerijpte wijn

Maitre van De Wijnmakers is een Nederlandse witte wijn waar je duidelijk de houtrijping in terug proeft.

De Wijnmakers, even voorstellen: Rob, Robert en Jeroen zijn 3 vrienden die elkaar hebben leren kennen van hun werk in de horeca. Samen vormen zij De Wijnmakers. Naast het werk in de horeca heeft het drietal sinds 2017 twee wijngaarden in bezit, waar ze vol enthousiasme verschillende wijnen produceren. Die twee wijngaarden zijn: Wijngaard Bi’j de Regge in het Overijsselse Wierden en Wijngaard Op de Veluwe in het Gelderse Otterlo.

Maitre

De Maitre is een exclusieve wijn van De Wijnmakers. Exclusief in die zin dat er maar 600 flessen van zijn gemaakt. Maitre uit het mooie warme oogstjaar 2018 is een blend van 43 procent Solaris, 46 procent Cabernet Blanc en 11 procent Johanniter. De Solaris heeft 1 jaar op Frans eiken barrique gelegen. De Cabernet Blanc en Johanniter wat korter, die hebben ieder een half jaar aan een barrique van Amerikaans eiken mogen ruiken. Het alcoholpercentage is 13,7 procent.  

De Wijnmakers Maitre 2018

Een heldere kleur, strogeel. Redelijk volle kleur met een iets meer dan gemiddelde intensiteit van 2,5/3 uit 5. Hangende tranen in het glas.
De neus opent zich goed en is uitgesproken. Fruit van peer, perzik en een overrijpe banaan. Getoast brood en noten. Iets belegen wat doet denken aan schimmelachtige geuren (in de goede zin van het woord). Honing en caramel, iets kruidig.
Zacht en wat romig/vettig in de eerste aanzet. Rijp en vol van smaak met milde zuren. Kaneel, noga, amandel, walnoot, mandarijn en tropisch fruit zoals mango en meloen. De houtrijping is goed terug te proeven in de smaak (vanille). Iets alcoholische warmte en een restzoetje maken het af.

Een volle, ronde en wat robuuste wijn. Dit is geen allemansvriend: de liefhebbers van een witte wijn met flinke houtinvloeden komen hier wel helemaal aan hun trekken! Die “toasting” en de rijpheid van de druiven uit dit warme oogstjaar zorgen er wel voor dat het frisse element wat op de achtergrond wordt gezet. Maitre is een wijn met een uitgesproken en eigen karakter.

Score voor de Maitre van De Wijnmakers: 14,9 punten.

Maitre is nu prima op dronk en kan nog wel 5 jaar worden bewaard.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dewijnmakers #nederlandsewijn #solaris #cabernetblanc #johanniter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *