Danie De Wet Pinot Noir 2018, een wat aparte Pinot Noir

Op de proeftafel staat een Pinot Noir uit Zuid-Afrika, van het huis Danie De Wet.

Lang geleden, in 1694, kwamen De Wet’s voorvaderen aan in de Kaap en de familie is sindsdien betrokken bij de wijnindustrie. Tegenwoordig maakt de familie De Wet, naast wijnen van het vooraanstaande De Wetshof Estate, ook wijnen die gemaakt worden van druiven uit andere gebieden in en rondom de Kaap. Zo ook deze wijn, gemaakt van de Pinot Noir, afkomstig uit het herkomstgebied Robertson. Het klimaat in dit gebied kenmerkt zich door koude winters en zonnige, droge zomers. In die zomers is er vaak een verkoelende bries van zee. Het gebied heeft een gemiddelde neerslaghoeveelheid van 350 tot 400 mm.

Een aantal wijnen van Danie De Wet zijn verkrijgbaar bij de supermarktketen van de Plus. Dit zijn allen wijnen gemaakt van één (bekend) druivenras, zoals Chardonnay, Merlot, Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Aan deze Pinot Noir hangt een prijskaartje van € 6,99.

Danie De Wet Pinot Noir 2018

Heldere kleur, redelijk donker robijnrood. De kleurintensiteit is 3 uit 5 voor rode wijn. Bleekrood uitlopend in de rand.
Een open en uitgesproken neus. Geuren van rubber, kaneel, mest, ontbijtkoek en vanille. Daarachter het fruit van kersen en donkere pruimen. Een neus die mij wat in vertwijfeling brengt: wel levendig maar ook apart/vreemd.
In de mond vrij zacht en romig in de eerste aanzet. Kruiden, peper, gebrande koffiebonen, gist en tabak. Zacht rood rijp fruit. Ik proef ook het nodige restzoet. Medium vol met veel smaakimpressies.

Ronde wijn, aromatisch in de neus en kruidig van smaak. Toch vind ik de wijn wat vreemd overkomen door al die uitgesproken geuren en smaken. Ik kan er niet helemaal een vinger op leggen, maar het komt wat gekunsteld over.

Score voor de Pinot Noir 2018 van Danie De Wet: 12,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #plus #robertson #daniedewet #pinotnoir