Dakishvili Family Selection 2015, Kakheti, Georgië

Dakishvili Family Selection 2015, Kakheti, GeorgiëDakishvili Family Selection 2015 is een echte familiewijn.

Daarmee wil ik zeggen dat de Dakishvili familie een echte wijnmakers familie is waar het wijn maken van generatie op generatie is en wordt doorgegeven. De kennis dat de vorige generaties hebben tot zich genomen wordt overgenomen en geperfectioneerd door de volgende generaties.

Familiaire wijnkennis moet je koesteren

Al met al; de kennis wordt alsmaar groter en verfijnder en dat zal je altijd terugzien in de kwaliteit van de wijn. Wat je ook van de familie vindt, de wijn zal altijd voor zichzelf spreken…

Dit is ook een wijn die volgens de Qvevri methode is gemaakt.

De druivenrassen: Kisi, Rkatsitol en Mtsvane hebben er voor gezorgd dat met de langere fermentatiemethode er een wijn is ontstaan die zijn gelijke in kleur bijna niet heeft, maar ook in de neus en op de tong is er sprake van een speciale kwaliteitswijn.

Het alcoholpercentage van deze Dakishvili Family Selection 2015 valt mee en is uiteindelijk uitgekomen op 13,5%.

Natuurlijk te koop bij de wijnspecialist op het gebied van Georgische wijnen : Ghvino.nl.

Ook deze Amber dry wine is niet goedkoop, maar ik zeg u: u koopt wel iets speciaals! (HIER TE KOOP van € 22,95).

Dakishvili Family Selection 2015

Dakishvili Family Selection 2015 heeft een hele speciale kleur en heet niet voor niets : Amber! Amber/donkergeelgoud over de tong. Mooi fonkelend, zuiver en helder. Mooie aparte intense kleur!
In de neus laat Dakishvili Family Selection 2015 diep rijp abrikoosfruit met een licht honingsausje eroverheen zien. Laat de neus rustig in het glas ontwikkelen. Rond en wat vettig. Mooi met diepte. Neus komt redelijk goed los, als je het laat staan.
Op de tong is deze ambergoudkleurige Qvevri wijn flink droog; gedroogd abrikoosfruit en gedroogde bloemen. Manderijnenschil. Rond, mineralig en organisch. Zachte zuren en lichtjes heet. Goed op de mid-palate en breedte en goed tot breed in de afdronk.
(Over)rijpheid, selectie, lange fermentatie, aandacht en kennis: dit komt er allemaal bij kijken om een dergelijke wijn te maken. Niet voor iedereen; alleen voor de echte liefhebbers (het had van mij even wat frisser mogen zijn).

Ik geef deze amberwijn een totaal van 16,1 punten, {86+PP} en ***, omdat dit duidelijk een kwaliteitswijn is van niveau. De wijnkennis van de familie proef je bij elke slok…
Dakishvili Family Selection 2015 is nu al te drinken (niet te koud!) en houdbaar zeker tot 2025.