Dakishvili Amber Dry Wine, Family Selection 2016

Dakishvili Amber Dry WineDe Dakishvili Amber Dry Wine is met nummers gelabeld. Het is een wijn met een zeer beperkte oplage. Ik heb nummer 1283. Zal dit een geluksnummer zijn?

De Dakishvili Amber Dry Wine is een wijn uit de Qvevri. dat betekent dat de wijn is vergist in een grote amfoor van klei. Deze is ingegraven en bestand tegen druk. De druiven worden (soms gekneusd, soms in zijn geheel)  in de qvevri gedaan.

Qvevri en Georgische wijnen - bovenkant van een qvevri vat ingegraven in de grond

Die qvevri wordt dan hermetisch afgesloten en er ontstaat een spontane alcoholische vergisting. De wijnboer heeft er geen controle meer over en moet vertrouwen op zijn vakmanschap en op alles wat hij of zij van zijn vader en zijn opa heeft geleerd.
Deze manier van wijn maken, in de qvevri, doen ze al bijna 8000 jaar lang in Georgië. Dus daar weet men wel wat wijn maken is. Georgië is dan ook een van de oudste wijnlanden in de wereld en met een zeer lange wijncultuur.

Deze Georgische Dakishvili Amber Dry Wine (klik ook voor een rode versie) is te koop bij de expert van Georgische wijnen in Nederland, Ghvino. De prijs van deze wijn is € 21,95. Je kun Ghvino en zijn wijnen vinden op https://ghvino.nl. Ook kun je daar terecht voor prachtige Georgische sieraden, het is waard om daar een kijkje te nemen.

Geproefd:
Dakishvili Amber Dry Wine, Family Selection nummer 1283

Kleur: de kleur van de Dakishvili Amber Dry Wine is donkergeel. In de rand diep en oranje met concentratie / 2,8

Neus: de neus heeft veel gedroogd steenfruit en appel fruit, maar ook een vleugje rood fruit. In het steenfruit zit veel perzik, maar ook wat meloen. Als secundaire tonen vind ik een groene kruidigheid met een basis van munt. De neus is diep en medium goed vol / 3,4

Smaak: in de smaak heeft deze amber wijn best veel tannines van de schil. Iets drogend (van de tannine) met gedroogde perzik, frisse framboos, salmiak, groene appel, groene kruiden en munt. Van de appel meer de appelstroop als de verse appels. De smaak is vol, zacht, dik, medium vol en complex. De afdronk van de Dakishvili Amber Dry Wine is grandioos en lang met frisse gedroogde perzik en een vleugje groene kruiden / 7,4

Mijn eindoordeel over de Dakishvili Amber Dry Wine
De amberwijn van Dakishvili is niet zomaar een Qvevri wijn, de Dakishvili Amber Dry Wine is ook een fruitige wijn. In de smaak vind ik zelfs overeenkomsten met Beaujolais (wel een stevige Cru de Beaujolais) en dat ben ik nog niet tegengekomen. Het is een perfecte mengeling tussen gedroogd en vers fruit en dat maakt deze Dakishvili Amber Dry Wine een alleskunner. In mijn ogen kun je deze wijn serveren bij veel hoofdgerechten als pasta, lasagne, bijna alle kaassoorten, wit vlees en vers fruit. De kleur is ronduit fenomenaal (maar dat kun je van alle Qvevri zeggen). Als je de wijn blind gaat proeven dan ga je snel de verkeerde kant op. De Dakishvili Amber Dry Wine is zeer complex en moeilijk te omschrijven, maar veel kwaliteit heeft / 2,4

Dus geef ik deze complexe Dakishvili Amber Dry Wine uit Georgië een totaal van 16,0 punten

 

#DakishviliAmberDryWine #dakishvili #georgie #georgiandrywine #kakheti #qvevri

Dakishvili Amber Dry Wine