Dagernova Mission Steillage 2016, Spätburgunder trocken, Ahr, Duitsland

Dagernova Mission Steillage
Spätburgunder en de Ahr zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We proeven een Spätburgunder van een bekende coöperatie uit het gebied.

Dagernova is een grote Winzergenossenschaft (wijnbouwcoöperatie) in het wijngebied Ahrtal. Het bedrijf heeft o.a. 2 vinotheken, in Bad-Neuenahr en in Dernau. Dagernova is al meer dan 140 jaar actief in het Ahrtal. Er zijn ongeveer 600 wijnboeren aangesloten bij Dagernova.
In augustus 2016 heb ik kort de vinotheek in Dernau bezocht. Een indrukwekkend pand met een groot opgezette verkoopruimte, waarin je ook een deel van de kelder kan bekijken.

We proeven een Spätburgunder uit de Ahr. Deze druif is de belangrijkste druif in dit kleine en meest noordelijke wijngebied van Duitsland. Ruim 500 hectare staat er aangeplant op de steile hellingen van leisteen en grauwacke, langs de rivier de Ahr.
Ahrtal

Over steile hellingen (Steillage) gesproken…

Dr. Maler staat voor de verkoop van exclusieve wijnen uit Duitsland. De wijnwebwinkel is een initiatief van Mark Braad en Jaap Brenninkmeijer. De heren zijn er vooral op gericht om de aandacht van de consument te vestigen op kwaliteitswijnen uit Duitsland. De beide heren van Dr. Maler zijn van mening dat wijnen uit Duitsland (ondanks de opmars van de laatste jaren) bij het grote publiek nog steeds ondergewaardeerd zijn. Ze willen ook aantonen dat deze wijnen de concurrentie met het buitenland moeiteloos aan kunnen. Iets waar ik mij volledig in kan vinden!
De Zweite Mission van Dagernova is verkrijgbaar bij Dr. Maler voor de prijs van € 11,95.

Dagernova Mission

We gaan proeven…

Dagernova “Zweite Mission” Steillage 2016

Helder en robijnrood van kleur. Een gemiddelde intensiteit. Bleekrood uitlopend in de rand.
De neus opent zich elegant. Fruit van kersen en de geur van stoofperen. Iets leer, linoleum en een lichte kruidigheid. De neus komt wel wat gereserveerd over.
Op de tong zacht, rond en redelijk soepel. Zoete kersen en bosbessen. Aardse smaken, paddestoelen. Wat honing en salmiak. Net zoals in de neus een subtiele kruidigheid. Sappig van smaak met een licht bittertje wat aan thee doet denken. Medium van body en een plezierige, warme afdronk. Een fijn restzoetje maakt het af.

Deze Zweite Mission Steillage van Dagernova is een degelijke Spätburgunder uit de Ahr. Niet echt heel opvallend in zijn soort, maar wel correct gemaakt.

Score: 13,6 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.
Dagernova Mission
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #doktermaler #ahr #spatburgunder