Cuvée du Pape Jean Paul II 2005, AC Morey-Saint-Denis 1er cru, Bourgogne

Cuvée du Pape Jean Paul II 2005

Een Bourgogne uit Morey-Saint-Denis, en nog wel een premier cru, op de proeftafel.

Een ondoorzichtig en moeilijk te doorgronden gebied, dat Bourgogne. Kleine percelen, veel producenten. Zie er maar eens een goede producent tussen uit te halen. Relatief kleine opbrengst en veel vraag, dus vaak stevig aan de prijs.
Morey-Saint-Denis in de Côte de Nuits in Bourgogne bezit vier grands crus en nog een deel van grand cru Bonnes-Mares, en twintig premiers crus, de meesten kleiner dan 3 hectaren.

Producent van deze premier cru is Christophe Bryczek, een wijnboer van Poolse afkomst. Die naam Cuvée Jean Paul, hoe is die ontstaan? Wel, het perceel van de verantwoordelijke druiven voor deze wijn is in 1920, het geboortejaar van paus Jean Paul II, aangeplant. Dit gegeven bracht grootvader Georges op het idee om te schrijven naar de paus of hij een speciale wijn mocht gaan maken. Zo geschiedde en de rode Morey-Saint-Dénis werd de favoriete wijn van de (toenmalige)paus.

Deze wijn uit het uitstekende oogstjaar 2005 is aangeschaft bij wijnspeciaalzaak Henri Bloem Amstelveen voor de prijs van € 24,50. Degustation!

Cuvée du Pape Jean Paul II 2005, Morey Saint Denis 1er cru

Een medium diepe kleur, in de rand lichtrood uitwaaierend (2,4).
Een fraai en open bouquet, rijpe frambozen en lichte houtimpressies. Geparfumeerd, kersen, wat floraal en aards. Geraffineerd (3,8).
Licht stroef op de tong. Iets kruidigheid, metalig en een beetje zoutig. Kersenfruit. Wat aan de droge kant en gereserveerd. Een warme afdronk (5,7).
Een lastig te beoordelen wijn. Het heeft niet de uitbundigheid van een Bourgogne, hoewel de neus anders doet beloven. Finesses in de structuur zijn echter zeker aanwezig (2,2).

Totaal 14,1 punten. Drinken nu tot 2016.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons ook volgen op Facebook, Twitter of Google+ en je hoeft niets te missen!