Cune Ribera del Duero, een paar jaar later

Hoe is de Cune Ribera del Duero een paar jaar later. Is het een bewaarwijn of moet je deze Spaanse wijn toch maar snel opdrinken. 


Lees verder na de advertentie exaro

In deze nieuwe rubriek proef ik opnieuw de wijnen die ik in het verleden goed heb beoordeeld. Ik proef de wijnen blind en ik sla de oude proefnotities er niet op na. In deze artikelen plaats ik ook de link naar de oude proefnotities. Ik zet in de nieuwe proefnotities ook de (eventuele) link naar de klant (als de wijn nog verkocht wordt door deze leverancier), wellicht is deze wijn dan van een andere jaargang maar daar is bijna niet onderuit te komen. In de wijnjarentabel kun je de wijnjaren dan vergelijken en of je deze wijn moet gaan kopen. 
Zo kun je lezen hoe lang je de wijnen kunt bewaren en wat de kwaliteit van de wijnen nu is en of deze wijnschrijver het in het verleden juist heeft gehad om de wijnen te bewaren. 

Over Ribera del Duero

De Cune is een Crianza en een soort van “huiswijn” van Gall & Gall die komt uit Ribera del Duero. Ribera del Duero is een bekend wijngebied gelegen in het hart van Spanje, langs de rivier de Duero. Die Duero loopt overigens helemaal tot in Portugal en de rivier gaat dan over onder de naam Douro. Het wijngebied Ribera del Duero staat bekend om zijn uitstekende rode wijnen die hoofdzakelijk gemaakt zijn van de wijndruif Tempranillo. De wijnen zijn vol met veel tannine en het wijngebied heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen. 

Het klimaat van Ribera del Duero is continentaal, dus een landklimaat met hete zomers en koude winters. De bodem is rijk aan kalksteen, klei en grind. Deze unieke omstandigheden creëren ideale omstandigheden voor de teelt van de Tinta del País wijndruif, die beter bekend staat als Tempranillo. Tempranillo is de meest gebruikte druivenras in dit gebied en staat bekend om zijn krachtige smaken en diepe kleur. 

Het gebied heeft ook de Denominación de Origen (DO) – status. De DO status legt strenge regels en normen op om de kwaliteit en de herkomst van de wijnen te waarborgen.  

Tempranillo

De Tempranillo kent veel benamingen. Zelfs in Spanje kom je de Tempranillo tegen met veel andere namen. In Penedès is de Tempranillo bekend onder de naam Tinto Fino. In Ribera del Duero is deze ook bekend als de Tinto Fino, maar ook als Tinta del Païs en ook in Cigales is de Tempranillo bekend onder deze naam. In het midden van Spanje, in Valdepeñas, la Mancha en Almansa is de Tempranillo bekend als de Cencibel. Nog veel andere benamingen kom je tegen in Spanje. 

ribera-del-duero-tempranillo

Deze wijn heb ik het laatst geproefd in het najaar van 2021 en de link naar de oude proefnotitie is https://www.wijngekken.nl/de-beste-wijnen-onder-de-10-euro/cune-seleccion-de-fincas-crianza-deze-ribera-del-duero-gaat-voor-goud/ 

De Cune Ribera del Duero is te koop bij Gall & Gall op https://www.gall.nl/cune-seleccion-de-fincas-crianza-rood-75cl-402133.html voor de huidige prijs van € 10,59 

Geproefd: 
Cune Ribera del Duero, een paar jaar later 

Kleur: de kleur van de Cune Ribera del Duero is medium diep en purperrood op de tong. In de rand is de kleur wat dun en roze met oud-rood / 2,7 

Neus: de neus is vrij zacht in de tannine maar wel haal ik er wat harde tonen uit. Toch heeft de neus mooi fruit met zwarte bes, zoete framboos, wat vanille, krenten en wat oud hout. De neus is medium vol en de neus is diep. (het harde verdwijnt wel later) Later komt de neus goed los in het glas / 3,9 

Smaak: de tannine is volgens mij best snel afgebouwd in die paar jaar. Het tanninegehalte schat ik op een 3 (van de 10). Het fruit is mooi rond (wel wat droog) met zwarte bes, framboos, salmiak, donkere chocolade en wat natte bladeren en wat vanille. De body is best vol en mondvullend en de afdronk is medium lang / 7,4 

Mijn eindoordeel over de Cune Ribera del Duero uit 2018: 
De Cune is best al een belegen wijn maar dat mag ook wel na zoveel jaren. Deze Ribera del Duero is mooi rond en de tannine is best afgebouwd (in mijn geheugen). Wel is deze rode Spaanse behoorlijk in kracht afgenomen en dat is best wel jammer. Aan de andere kant kun je de Cune Ribera del Duero toch best wel bewaren, de wijn heeft mooie tonen en ze heeft nog steeds kwaliteit en best nog complexiteit / 2,0 

Dus geef ik deze Cune Ribera del Duero uit 2018 een totaal van 16,0 punten en een Bronzen WijnGekkenMedaille 

Na de proefnotitie heb ik de oude proefnotitie vergeleken met deze proefnotitie: 
Het grootste verschil zit hem in de tannine, de afdronk en de tonen zijn wat veranderd, maar het is gewoon nog steeds een mooie wijn met een best goede bewaarcapaciteit. Ik ben benieuwd hoe deze wijn over pakweg een jaar zal zijn.. 

Overmatig alcoholgebruik kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Als je vragen hebt over alcoholgebruik of advies nodig hebt, raadpleeg dan je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *