Cune Ribera del Duero, eindelijk volwassen?

cune ribera del duero

Deze Cune Ribera del Duero heeft al wat flesrust gehad en dat heeft hem enorm goed gedaan, maar is het nu tijd om hem te openen? Of toch nog maar even laten liggen.


Lees verder na de advertentie exaro

Tempranillo is de druif in Ribera del Duero. Tempranillo is ook de trots van Spanje. Wel kent dit druivenras veel benamingen en ook veel verschillende benamingen in Spanje. In Penedès is de Tempranillo bekend onder de naam Tinto Fino. In Ribera del Duera is deze ook bekend als de Tinto Fino, maar ook als Tinta del Païs en ook in Cigales is de Tempranillo bekend onder deze naam. In het midden van Spanje, in Valdepeñas, la Mancha en Almansa is de Tempranillo bekend als de Cencibel. Nog veel andere benamingen kom je tegen in Spanje.

Tempranillo is niet alleen bekend in Spanje, ook al is het druivenras daar wel de bekendste. Ook in Portugal kom je de Tempranillo tegen en weer met andere namen. In de Dourovallei kent de Tempranillo de benaming van Tinta Roriz en in Alentejo, in het zuidoosten, is de Tempranillo bekend onder de naam, Tinta Aragonesa. De benaming Tinta is zeer toepasselijk, want de Tempranillo is een druif met veel kleur.

Deze Cune is een al wat oudere fles. Ik wilde testen of deze wijn nu beter of slechter zou worden. De afgelopen keer had de Cune veel tannine en die moest in mijn ogen wat ronder en vriendelijker worden. De Cune is overigens te koop bij Gall & Gall.

Geproefd:
Cune Ribera del Duero, ruim twee jaar later

Kleur: de kleur van deze Ribera del Duero is roodpurper op de tong en medium diep. De kern is goed diep en loopt snel uit naar een medium volle en roze-rode rand / 2,6

Neus: in de neus heeft deze Cune Tempranillo zacht en medium vol fruit. Als fruittonen vind ik hoofdzakelijk zwart fruit met zwarte bes en braam, daarnaast vind ik nog een complexe kruidigheid met wat laurier en vanille van de houtopvoeding. De neus blijft in het begin iets achter en is medium diep en medium vol. Later komt de neus goed los in het glas, ze wordt complexer en voller / 3,9

Smaak: de smaak van de Cune is best zacht en de tannine is behoorlijk afgebouwd (5/10). Het zachte karakter heeft wel invloed op de smaak en de body is hierdoor medium vol, maar wel mondvullend. De fruittonen komen overeen met de neus met meer secundaire tonen van peper, een pittige kersen-zuurgraad en aan het eind van de body en de afdronk wat drogend leder. De afdronk is ook pittig en complex / 7,5

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over de Cune van Gall & Gall:
De Ribera del Duero van Cune is geen dure Ribera. Wel zag ik de potentie in van deze wijn en om die reden wilde ik deze rode Spanjaard nogmaals proeven. De tijdspanne hiertussen is bijna 2,5 jaar en wat is deze wijn veranderd… De Cune was eerst zeer tanninerijk en de tannine is toch wel vrij snel afgebouwd. Niet dat deze Ribera del Duero geheel boterzacht is, maar toch vrij zacht. Ook het fruit is mooi rond geworden, maar dat kan nog wel iets meer afronden. Ik ben benieuwd wat het gaat worden als ik deze Cune nog even laat liggen. De Cune is geen hoogstaande Ribera del Duero, maar daar is de prijs ook niet naar. De complexiteit is ruim aanwezig, maar de Gouden Medaille gaat het deze keer niet worden, misschien volgend jaar? Ik kom er zeker op terug… / 2,2

Dus geef ik de Cune Ribera del Duero van Gall & Gall een totaal van 16,2 punten en een Zilveren WijnGekkenMedaille

Meer info? Kijk op https://cvne.com/en/wines/cune-ribera-del-duero/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *