Croix de Basson 2017, AOP Côtes de Provence, Frankrijk

Croix de Basson
Met de afgelopen zomerse dagen nog vers in het geheugen, proeven we een witte wijn uit de zonnige Provence.

Deze Croix de Basson is voor 100 procent gemaakt uit de druif met de naam Rolle. Rolle is een soort waar ik wel eens van gehoord heb, maar die mij niet echt veel zegt. Welnu, de Rolle is ook wel bekend onder de naam Vermentino. Het is een druif die te vinden is in de Provence, Languedoc-Roussillon, in Zuid-Italië (Vermentino) en op de eilanden Corsica en Sardinië. Een ras wat duidelijk van een warm, mediterraan klimaat houdt. De druif wordt ook vaak gemengd met de Marsanne en Rousanne.

Croix de Basson Blanc

De biologisch gemaakte Croix de Basson is afkomstig van Vignerons de Correns, een grote coöperatie die 150 hectare aan wijngaarden bezit in het departement Var. Croix de Basson wordt gemaakt in wit, rood en rosé en is één van wijnmerken, naast enkele andere merknamen, die Vignerons de Correns op de markt brengt.

Er zit 14 procent alcohol in de fles, welke wordt afgesloten door middel van een kurk. De wijnen van Croix de Basson zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. De prijs van de Blanc ligt zo rond de 9 euro.

Degustation!

Croix de Basson 2017

Een heldere en licht bleekgele kleur.
De neus is plezierig en aantrekkelijk. Een geur van rijpe peer, appels en banaan. Ook wat vanille. Geparfumeerd en open, best intens.
Zacht en zwoel in de mond. Een licht romig mondgevoel. Op de voorgrond zoet rijp fruit. Wat peper en kruidigheid staat tegenover dit fruitgeweld. Ook honing. Croix de Basson is stevig en voluptueus van body. Niet echt complex. De wijn komt iets alcoholisch over, wat er mede voor zorgt dat de smaak wat log is. Voor wie daarvan houdt, is er natuurlijk niets mis met deze wijn.

Croix de Basson is een stoere en volle ronde wijn met een flinke zoete touch. Gekoeld drinken, dan komt deze wijn het best tot zijn recht.

Score: 13,8 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.