Crios Torrontés 2017, Mendoza Valley, Argentinië

Crios Torrontés 2017, Mendoza Valley, ArgentiniëCrios Torrontés 2017 komt uit de kelders van Susana Balbo…

Eerst wat achtergrondinformatie over deze Argentijnse wijndame (bron Gastrovino.nl):

Susana Balbo is een van de toonaangevende en meest innovatieve wijnmakers van Argentinië . In 1981 studeerde Susana af als eerste vrouwelijke oenologe in de Argentijnse wijngeschiedenis. Vervolgens werkte ze gedurende 25 jaar voor diverse grote wijndomeinen als wijnmaakster.

De Evita Péron van de wijnwereld

Ze wordt wel gezien als de ‘Evita Péron’ van de Argentijnse wijnbouw. Invloedrijk, geliefd en een tikkeltje controversieel. Onder haar motto ‘waar een wil is, is een wijn’ creëert ze haar weg naar haar ultieme droom: een eigen wijnmakerij waar ze helemaal los kan gaan met haar ideeën over het maken van sublieme wijnen.

In 1999 startte zij haar eigen wijndomein Dominio del Plato in het hart van de Lujan de Cuyo in Mendoza. Het wijnhuis ligt adembenemend tegen de achtergrond van het Andesgebergte. In 2016 werd de naam aangepast naar Susana Balbo Wines.

Nu bent u bijna volledig op de hoogte over de achtergrond van deze wijn.

Rest mij u nog te voorzien van de prijs (€ 10,95), het alcoholpercentage (13,5%) en waar deze wijn hier in Nederland te koop is (bij alle bij Gastrovino.nl aangesloten slijterijen).

We gaan proeven…

Laat de wijn spreken….

Crios Torrontés 2017

De kleur van deze Crios Torrontés 2017 is helder en loepzuiver. Lichtgeel met een lichtgeel gouden fonkeling in de rand. Mooi. (2,7)
In de neus laat deze Argentijnse wijn perzikfruit zien met wat buxus en wat grassig. Neus komt redelijk los. (3,4)
Op de tong is Crios Torrontés 2017 zeer fris en fruitig. Wat gras, buxus naast het perzikruit. Ook peer. Redelijk in z’n zuren. Ook filmend. Rond met wat kool. Redelijk goed op de mid-palate, redelijk in de diepte en breedte. Goede smaakvolle afdronk. (5,0)
Crios Torrontés 2017 is een smakelijke witte wijn die voldoende fruit en frissigheid in zich heeft zodat je er vrolijk van wordt. (2,0)

Crios Torrontés 2017 is een vrolijke wijn. Lekker fris en fruitig en als je daar niet vrolijk van wordt? 13,1 punten en is nu lekker drinkbaar.