Creto de’ Betti 2019, levendige witte wijn met een fijne fraîcheur

Uit het prachtige Toscane komt deze Creto de’ Betti. Een fijne wijn waar de jeugdigheid vanaf spat.

Creto de’ Betti komt van het wijnbedrijf Società Agricola Betti. Deze wijnmakerij is sinds 1900 gevestigd in het plaatsje Quarrata, ten noordwesten van Florence, in het heuvellandschap van Montalbano. SA Betti bezit hier 20 hectare aan wijngaarden, gelegen op een hoogte tussen de 150 en 200 meter. De wijngaarden staan op een kleiachtige bodem en zijn “bevolkt” door de druivenrassen Sangiovese, Cabernet, Merlot, Trebbiano, Chardonnay en Canaiolo. Betti produceert naast wijnen (o.a. verschillende Chianti’s ) ook nog olijfolie van uitstekende kwaliteit.

Creto de’ Betti bestaat uit een blend van 70 procent Chardonnay en 30 procent Trebbiano. De fermentatie vindt plaats in (temperatuur gecontroleerde) RVS tanks. Geen malolactische gisting. Na 6 maanden rijping in RVS volgt de botteling, waarna de wijn nog 2 maanden rust krijgt in de fles. Het resultaat kunt u hieronder in mijn proefnotitie lezen.

De wijnen (en olijfolie) van Betti zijn nieuw in het assortiment van Wienaldi Wines. Deze wijnwebshop is gespecialiseerd in authentieke Italiaanse wijnen, met de nadruk op wijnen die gemaakt zijn van inheemse rassen.
Prijsindicatie voor deze Creto de’ Betti: € 11,25.
Degustazione!

Creto de’ Betti 2019

Een wat felle strogele kleur. De kleurintensiteit is gemiddeld voor witte wijn.
De neus is vriendelijk en open. Fruit van abrikozen, perzik en peer. Een snufje ananas. Ook wat “groene” aroma’s.
Een licht filmend mondgevoel. Toch smaakt de wijn bijna crispy door de frisse, vrij hoge zuren. Witte peper in combinatie met citrusfruit. De groene aroma’s van de neus komen terug in de smaak. Vrij strak en uitgesproken van smaak waarbij het frisse karakter de boventoon voert.

Creto de’ Betti is een levendige, jonge wijn met een fijne fraîcheur. Een interessante blend tussen de mondiale Chardonnay en de inheemse Trebbiano. De wijn kan prima als aperitief dienen.

Een strakke score voor deze frisse witte wijn uit Toscane: 14,4 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #toscana #italiaansewijn #betti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *