Crafted Chardonnay Viognier, goedkoop maar niet minder lekker

Crafted Chardonnay Viognier, goedkoop maar niet minder lekker

Crafted Chardonnay Viognier, goedkoop maar niet minder lekker

De Crafted Chardonnay Viognier is een wijn van de Duitse prijsvechter Aldi. Deze wijn komt uit Zuid-Afrika. Makkelijk te openen, want de fles heeft een schroefdop. De prijs is uiterst concurrerend, dus testen deze wijn. 


Lees verder na de advertentie exaro

Deze Crafted Chardonnay Viognier kun je wel beschouwen als een bulkwijn. Deze witte Zuid-Afrikaanse wijn is gebotteld in Duitsland door Clama. Grote kans dat de wijn in bulk uit Zuid-Afrika verscheept is.  

Wat zijn bulkwijnen 

Bulkwijnen zijn wijnen die in grote hoeveelheden worden geproduceerd, meestal met als doel om in grote volumes te worden verkocht. De wijnen worden getransporteerd per schip, vrachtwagen en soms ook wel met de trein. De wijnen worden dan verpakt in speciale containers, vaten of tankwagens. Bulkwijnen zijn goedkoper voor de consument omdat het vervoer veel goedkoper is. Vaak hebben de wijnen een mindere herkomst en worden ze gemengd met andere wijnen om een gevraagd resultaat te krijgen. Het mengen (blenden) gebeurt vaak in het land van herkomst, maar dat hoeft niet. Wetgeving staat toe dat wijnen uit sommige landen of werelddelen elders ook gemengd mogen worden. 

Zo’n 30 à 40 % van alle wijn die wordt geëxporteerd is bulkwijn. Volgens de statistieken is de wijnexport in bulk tussen 2000 en 2016 toegenomen van 15 tot 40 miljoen hectoliter.

Han Sjakes

Hoewel bulkwijnen niet altijd dezelfde kwaliteit hebben als flessenwijnen die afkomstig zijn van specifieke wijngaarden of wijnhuizen, kunnen ze een goede prijs-kwaliteit verhouding bieden voor dagelijks gebruik. Sommige wijnproducenten en merken hebben echter ook bulkwijnen van hogere kwaliteit, dus het is mogelijk om kwalitatief goede wijnen te maken die ook in bulk worden getransporteerd. 

Even wat uitleg over de druivenrassen Chardonnay en Viognier 

De Chardonnay kennen jullie allemaal wel, dus behoeft deze druif geen verdere uitleg. Wil je meer weten over Chardonnay kijk dan hier.   
Viognier is een opmerkelijk druivenras dat bekend staat om zijn aromatische en expressieve witte wijnen. De druif geeft veel neus en smaak aan de wijn.  

Wijnen van de Viognier kunnen in verschillende stijlen worden gemaakt, van droog tot zoet, en van licht fris tot rijk weelderig. De keuze van de vinificatiemethode en het type gist beïnvloedt de uiteindelijke smaak van de wijn, het is dan ook een breed toepasbare druif. Een goedkope wijn van de Viognier wordt dan ook gemaakt met een duidelijk doel en gericht op de consument.  

De Crafted Chardonnay Viognier is te koop bij de Aldi in de winkels voor € 3,99. Meer info kun je krijgen op https://www.aldi.nl/product/crafted-chardonnay-viognier-5763-1-0.article.html  

Geproefd: 
Crafted Chardonnay Viognier, goedkoop maar niet minder lekker 

Kleur: de kleur van de Crafted Chardonnay Viognier is wat licht bleek strogeel op de tong. In de rand is de kleur witgoud met strogeel – 2,6 punten.  

Neus: in de neus heeft deze Chardonnay Viognier fijn tropisch fruit op een bloemenbedje. De neus is in het begin ietwat eenzijdig en gemakkelijk met weinig complexiteit. De neus is diep en vol en komt later goed los in het glas met wat meer verfijnde tonen, een breder palet met ook iets van noten – 3,7 punten 

Smaak: de smaak heeft een fijn pittig aromatisch karakter met fijne zuren, een karaktervolle romigheid en een klein amandelbittertje. De overige tonen komen overeen met de tonen van de neus. De body is medium vol, maar wat dun en medium mondvullend. Toch loopt de body lang door naar de best wel lange en krachtig kruidige afdronk – 6,1 punten 

zilveren medaille van wijngekken.nl

Mijn eindoordeel over de Crafted Chardonnay Viognier van de Aldi: 
De Crafted Chardonnay Viognier is helemaal geen onaardige wijn. Vooral van de neus ben ik gecharmeerd. In het begin wat gesloten, maar de neus komt steeds beter los met toch wel verfijnde tonen. Over de smaak ben ik ietsje minder tevreden. De smaak verveelt mij wat snel door de (misschien wel) overmatige bloemigheid, kruidigheid en romige tonen. Toch vind ik het een heel geslaagde wijn met fijne tonen, een pittig karakter en een fijne zuurgraad voor een prachtige concurrerende prijs. Vreemd vind ik wel het oogstjaar(?), 2017 is een tijdje geleden en de wijn lijkt mij zeker niet zo oud. Misschien is de term crafted 2017 dan ook maar een verkoopstunt van de Crafted Chardonnay Viognier en heeft deze Chardonnay Viognier helemaal geen oogstjaar – 1,8 punten 

Dus geef ik de Crafted Chardonnay Viognier van de Aldi een totaal van 14,2 punten en een Zilveren WijnGekkenMedaille 

Feestje? Wissel af met alcoholvrije dranken: Als je alcoholische dranken afwisselt met water, frisdrank of andere niet-alcoholische opties, kun je de inname van alcohol beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *