Coyam 2019 van Emiliana Vineyards, een rijke en volle rode Chileense wijn

Ik verheug mij telkens weer op een nieuwe jaargang van Coyam. Een garantie voor genieten van een goed glas rood. Nu is het de beurt aan de 2019.

Voor deze Coyam zijn maar liefs 9 druivenrassen gebruikt! De basis bestaat uit Syrah (37 procent) en Carmenere (33 procent). Vervolgens zijn hieraan toegevoegd Cabernet Sauvignon (8 procent), Carignan (5 procent), Malbec (4 procent), Garnacha (4 procent), Tempranillo (3 procent), Mourvèdre (3 procent) en Petit Verdot (3 procent). Een indrukwekkend geheel, maar daar weten ze bij Emiliana Vineyards wel raad mee. De wijnen blinken al jaren uit in constante hoge kwaliteit.

Coyam ligt in de schappen van supermarktketen AH, in de XL-winkels. Natuurlijk is de wijn ook online te bestellen. Een fles kost u € 16,99. Momenteel ligt de 2020 alweer in het schap, dus die wijn zal ook op mijn proeftafel belanden en besproken worden. Maar eerst deze 2019…

Coyam 2019 van Emiliana Vineyards

Geconcentreerd donker granaatrood in het glas. In de rand purperrood.
Een open neus. Fruitaroma’s van bosbessen en rijpe zwarte kersen. Licht rokerig met fijne vanille tonen door het houtgebruik. Natte bosgrond. De geuren zijn wel een tikje vluchtig, maar verder vrij lieflijk en elegant.
Vol, rond, sappig en weelderig in de eerste aanzet. Rijp donker fruit, zwarte peper, honingdrop, zoethout, ontbijtkoek en vanille. Een iets romig mondgevoel. Ronde tannines die stevigheid bieden aan de smaak. Daarnaast is het houtgebruik subtiel aanwezig. Een mooie, spannende zoet/zout/zuur balans. Een lange, iets zwoele afdronk maakt het af.

De balans is weer perfect in deze editie van Coyam. Een toegankelijke, volle, rijpe en verleidelijke wijn met veel donker fruit en stevigheid. Ik blijf fan van deze wijn!

Score voor de Coyam 2019 van Emiliana Vineyards: 17 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *