Coyam 2018 van Emiliana Vineyards, stevige en rijke kwaliteitswijn uit Chili

In Chili is veel mogelijk op wijngebied. Deze Coyam van het huis Emiliana hoort zonder meer thuis in het rijtje “indrukwekkend”.

Emiliana is sinds 1998 actief in de wijnbouw. Het huis heeft een enorm areaal aan wijngaarden in het langgerekte Chili: maar liefs 1.000 hectare. Die wijngaarden zijn in zes valleien te vinden, namelijk (van het warme noorden naar het koele zuiden) Limari, Casablanca, Colchagua, Cachapoal, Maipo en Bio-Bio. Elk gebied heeft zijn specifieke klimatologische omstandigheden en bodemsoort. Dit maakt een enorme verscheidenheid aan het telen van druivenrassen mogelijk.
Zowel rassen die gedijen in een koel klimaat (bijvoorbeeld Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Noir) als rassen die houden van een mediterrane omgeving (Syrah, Carmenere, Cabernet Sauvignon) zijn (onder andere) van de partij in het uitgebreide assortiment van Emiliana. Het bedrijf is gefocust op de productie van biologische en biodynamische kwaliteitswijnen en heeft dan ook diverse certificeringen.

Coyam” komt van wijngaarden die behoren tot het Los Robles Estate, gelegen in de Colchagua vallei. De druivensamenstelling van Coyam wisselt per oogstjaar. Deze Coyam uit het oogstjaar 2018 bestaat uit een blend van acht druivenrassen. Daar gaat ie: Syrah (42 procent), Carmenere (39 procent), Cabernet Sauvignon (6 procent), Garnacha (5 procent), Malbec (3 procent), Carignan (3 procent), Tempranillo (1 procent) en het laatste procentje is voor de Mourvèdre. De wijn heeft een houtrijping meegekregen van 13 maanden op Frans eiken. Coyam is gebotteld in een vrij zware fles.

Coyam 2018 Los Robles Estate Emiliana Vineyards

De kleur is intens en vol dieprood. In de rand zie ik wat magenta. Hangende tranen in het glas.
Een open en frisse neus, waarin fijne fruitaroma’s van zwarte bessen en kersen zijn te vinden. Daarnaast aroma’s van leer, houtskool en zwarte natte aarde.
In de eerste aanzet vol en tanninerijk, maar niet echt stroef. Rijpe tannines. Zwarte peper, zoethout, salmiak, boshoning en vanille. De goed geïntegreerde zuren geven een prachtige frisse touch. Daartegenover staan ladingen donkerrood fruit. Sappig, intens en rijk van smaak. Ietsjes drogend in de lange afdronk.

Coyam maakt het (weer) helemaal waar! Een stevige, robuuste kwaliteitswijn die door de fraaie zuren niet log overkomt. De blend van acht druivenrassen is mooi in balans. Een wijn die enorm veel biedt voor zijn prijs.

Score voor de Coyam 2018: 17,5 punten.

Coyam is te koop in de XL-winkels bij grootgrutter AH, of online. De prijs van een fles is € 15,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *