Coyam 2016 van Emiliana Vineyards, verleidelijk en robuust

Coyam staat voor mij garant voor een uitgebalanceerde rode kwaliteitswijn uit Chili, die door de jaren heen niet teleurstelt. Ik proef ditmaal de 2016.

Producent Emiliana is sinds 1998 actief in de wijnbouw. Het huis heeft een enorm areaal aan wijngaarden in het langgerekte Chili: maar liefs 1.000 hectare. Die wijngaarden zijn in zes valleien te vinden. Van het warme noorden naar het koele zuiden zijn dat: Limari, Casablanca, Colchagua, Cachapoal, Maipo en Bio-Bio. Elk gebied heeft zijn specifieke klimatologische omstandigheden en bodemsoort. Dit maakt het telen van een enorme verscheidenheid aan druivenrassen mogelijk.

Coyam komt van wijngaarden die behoren tot het Los Robles Estate, gelegen in de Colchagua vallei. De druivensamenstelling van Coyam wisselt per oogstjaar. Deze Coyam uit het oogstjaar 2016 bestaat uit een blend van zeven druivenrassen. Syrah (49 procent), Carmenere (22 procent), Cabernet Sauvignon (16 procent), Garnacha (3 procent), Malbec (4 procent), Mourvèdre (5 procent) en Tempranillo (1 procent). Houtrijping op Frans eiken maakt deel uit van de vinificatie. Een Coyam is gebotteld in een vrij zware fles met een diepe ziel.

Coyam is te koop in de XL-winkels bij grootgrutter AH, of online. De prijs van recente jaargangen is € 16,99. Dat is de wijn dubbel en dwars waard! Dus wilt u zichzelf of iemand anders verwennen met de komende feestdagen…

Coyam 2016 van Emiliana Vineyards

Diepdonkerrood in het glas met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand zie ik iets purper.
In de neus kom ik frisse aroma’s tegen van rijpe donkere pruimen en zwarte bessen. Frambozenconfituur. Licht rokerig, wat gerookt vlees. Een tikje gereserveerd is de neus wel.
Vol op de tong. Zwarte peper, salmiak, zoethout en mooi gerijpt donkerrood fruit. Zeer fraai gedoseerde zuren en ronde, maar krachtige tannines. Er is balans in de wijn; juist daar is de Coyam een topper in. Emiliana weet op een zorgvuldige manier een perfecte blend uit de vele druivenrassen samen te stellen.

Coyam weet weer te scoren! Een verleidelijke, robuuste en ronde wijn met een fluwelen touch. Krachtig en toch elegant. Zeer evenwichtig en toegankelijk. Nu op dronk maar kan zeker nog 5-7 jaar opgelegd worden.

Score voor de Coyam 2016 van Emiliana Vineyards: 16,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *