Costamolino 2020 van Argiolas, een prachtige Vermentino di Sardegna

De Vermentino druif zorgt voor aromatische en bekende witte wijnen, afkomstig van het eiland Sardinië. Ik proef er één van producent Argiolas.

Sardinië is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee, ongeveer 200 kilometer van het Italiaanse vasteland. Sinds 1948 is Sardinië een autonome regio. Het eiland heeft een mediterraan klimaat.
Argiolas is aan te merken als één van de beste wijnhuizen op het eiland. Het huis bestaat al zo’n 80 jaar. De derde generatie Argiolas is inmiddels “in charge” bij het wijnhuis. Men werkt met inheemse druivenrassen en de vinificatie vindt op moderne wijze plaats. Argiolas maakt witte, rode, rosé en mousserende wijnen. Enkele van de druivenrassen die men daarvoor gebruikt zijn Vermentino, Nuragus, Monica, Carignano en Cannonau.

De wijngaarden van Argiolas bevinden zich op het landgoed Serdiana, ongeveer 20 kilometer ten noorden van de stad Cagliari, in het zuiden van het eiland. De Vermentino druiven voor deze Costamolino zijn na een zeer zachte persing koel vergist in roestvrijstalen tanks. Daarna een korte flesrijping van 1 tot 3 maanden en de wijn is klaar voor consumptie.  

Verkoper van deze mooie wijn is Wienaldi Wines. Deze webshop is gespecialiseerd in authentieke en karaktervolle Italiaanse kwaliteitswijnen. Neem eens een kijkje in de webshop en/of maak een afspraak voor een bezoek aan de gezellige winkel in het Noord-Hollandse De Rijp. Elk weekend is het magazijn wel een paar uur open, van tevoren even informeren naar de tijden. Een fles van deze Costamolino wisselt voor € 13,95 van eigenaar.

Costamolino 2020 Vermentino di Sardegna van Argiolas

Fonkelend helder van kleur, Strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit.
Expressieve neus met citrusfruit, ananas en gele appels. De frisse geuren gaan heerlijk los in het glas. Floraal (gele bloemen) en ook wat buxus, kalk en een snufje vuursteen.
De neus doet hoge zuren beloven, maar dat valt reuze mee. Honing, kokos, gele grapefruit, limoen, mirabel en witte peper. Rond, sappig, iets knisperend en uitgesproken van smaak. Gelaagd. Tintelend en iets warm in de afdronk.

Rijk, vol, sprankelend en aromatisch Sardijns wit. Dit is een heerlijk glas, klasse! Doet het goed bij witvis en frisse, zomerse salades. Een volkomen terechte bronzen medaille voor deze Costamolino.

Score voor de Costamolino 2020 van Argiolas: 16,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *