Corton-Renardes Grand Cru 2005, AC, Bourgogne, Frankrijk

Domaine Marius Delarche
We starten deze 1e kerstdag met een rode Bourgogne.

Bourgogne: ik heb er eerlijk gezegd een moeilijke relatie mee. Te vaak heb ik wijnen geproefd uit dit deel van Frankrijk die mij ronduit teleurgesteld hebben. Maar goed, je blijft het proberen, al moet ik ook bekennen dat de flessen gevuld met Bourgogne in mijn wijnvoorraad op één hand zijn te tellen…

Deze Corton-Renardes is afkomstig van het huis Marius Delarche, gesitueerd in Pernand-Vergelesses. Het huis heeft een areaal van 8 hectare aan wijngaarden.
Les Renardes is een deel van de beroemde Corton heuvel, gelegen aan de oostkant om precies te zijn. De ondergrond is hier arm en sterk ijzerhoudend.

De wijn heeft ongeveer een jaar houtrijping ondergaan op Frans eiken vaten, waarvan 30 procent nieuw. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.
Ik heb de wijn indertijd aangeschaft bij wijnkoperij Henri Bloem voor de prijs van € 32,95. En ja, ik vind dat je voor zo’n prijs wel wat mag verwachten…

Corton-Renardes Grand Cru 2005

De kleur heeft een redelijke diepte voor een Bourgogne. In de rand is duidelijk ontwikkeling zichtbaar, bruinrood uitwaaierend.
De neus is wat ingetogen. Kersenfruit, veel aardse geuren, bosgrond. Ook wat bloemig en iets menthol. Het had wat uitbundiger gemogen.
In de mond zijn de ronde, zachte tannines merkbaar aanwezig. Licht zalvend en delicaat. Vanille, rijp rood fruit en een klein pepertje. Sappig en kruidig van smaak met een medium body. Een leuk eindzoetje.

Corton-Renardes Grand Cru 2005 is een plezierige, verfijnde wijn. Echter, het mist toch wel wat lengte en intensiteit, waardoor de wijn een wat magere indruk achterlaat. Ik had er iets meer van verwacht, een wijn in deze prijsklasse moet gewoon hoger scoren. Het is zeker niet slecht, maar licht teleurstellend.

Score: 14,8 punten.

.
Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.