Cono Sur Single Vineyard N° 21 Pinot Noir 2019, een verleidelijke, iets gelikte wijn

Het Chileense Cono Sur staat voor kwaliteit. Ik proef een Pinot Noir uit het middelste (prijs)segment, van de serie Single Vineyard.

Cono Sur is opgericht in 1993. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment aan wijnen: van wijnen voor alledag (bijvoorbeeld de populaire Bicicleta serie) tot aan de icoonwijnen Silencio en Occio. Ergens daartussen zit de Single Vineyard serie.
Vele wijnen van Cono Sur hebben inmiddels de proeftafel op deze site gepasseerd. Even “Cono Sur” intikken bij de zoekfunctie…

Het herkomstgebied van deze Pinot Noir is de San Antonio vallei. Dit is een klein wijngebied in Chili, gelegen nabij de Pacifische kust, hemelsbreed zo’n 80 km ten westen van de hoofdstad Santiago. De regio onderscheidt zich door het produceren van kwaliteitswijnen van Pinot Noir, Sauvignon Blanc en Chardonnay.  

Op de site van Cono Sur is te lezen dat het Block N° 21 “Viento Mar” (zeewind) is geselecteerd vanwege zijn bevoorrechte locatie aan de kust. Die locatie bevindt zich op het hoogste punt van de Campo Lindo Estate in de San Antonio-vallei. De directe invloed van een koude zeebries draagt ​​bij aan het langzamere rijpingsproces van de Pinot Noir. Daarnaast zorgen de rode kleigronden, de intense helderheid van de atmosfeer en de afwezigheid van lenteregens voor druiven met een geweldige kleur, intense aromatische expressie en indrukwekkende concentratie. Deze Single Vineyard Pinot Noir heeft een houtopvoeding van 14 maanden op Franse eiken barriques meegekregen. Het alcoholpercentage is 14 procent.

Cono Sur Single Vineyard N° 21 Pinot Noir 2019

Een diepe robijnrode kleur. Intens voor een Pinot Noir. In de rand ietsjes purper.
In de neus ruik ik rijpe zoete kersen en bramen. Een tikje aards, natte klei. Duidelijke vanille tonen. Wat licht zoet en zwoel van geur. Mooi bouquet.
Rond en vrij zacht van smaak in de eerste aanzet. Wel vol en iets vettig. Confituur, praline en salmiak. Veel rijp rood fruit van kersen en bramen. Een fris zuurtje zorgt ervoor dat de wijn niet log overkomt. De vanille toets is mooi versmolten in het smaakpalet.

Fascinerende, elegante Pinot Noir van Cono Sur uit de San Antonio vallei. Een gelikte wijn? Ja, een beetje wel, maar het is ook echt een heerlijk glas!

Score voor de Single Vineyard Pinot Noir van Cono Sur: 16,5 punten.

De Single Vineyard wijnen van Cono Sur zijn helaas niet meer verkrijgbaar bij AH. Een gemis, naar mijn mening. Ik heb deze wijn gekocht in het “dure” Zwitserland, voor nog geen 10 euro. Dat levert een gouden medaille op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *