Cono Sur Organic Red 2021, vrij stevig boers rood

Van de bekende Chileense wijnproducent Cono Sur proef ik uit de Organic-serie de rode variant.

Cono Sur is opgericht in 1993. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment aan wijnen: van wijnen voor alledag (bijvoorbeeld de bekende Bicicleta-serie) tot aan de icoonwijnen Silencio en Occio.

Uit de Organic-serie staat nu een rode wijn op de proeftafel. Deze 2021 is een blend van drie druivenrassen: Cabernet Sauvignon (51 procent), Carmenere (28 procent) en Syrah (21 procent). Het viel mij op dat er geen herkomstaanduiding op de fles stond aangegeven. Welnu, dat komt doordat de druiven van deze wijn uit verschillende valleien in Chili zijn gehaald. De helft van de wijn heeft een houtopvoeding genoten in Franse eiken vaten voor de periode van één jaar, de andere helft heeft de rijping voltooid in roestvrijstalen tanks.

Verkrijgbaar bij grootgrutter AH voor de prijs van € 8,59.

Cono Sur Organic Red 2021

Intens diepdonkerrood in het glas. De kleurintensiteit waardeer ik op 4,5 op een schaal van 5, bijna maximaal dus. Purper in de rand.
In de neus tref ik rokerige en aardse geuren aan. Iets leer, vanille en fruitaroma’s van donkere pruimen en zwarte bessen. Wat zwoel.
In de eerste aanzet vol en drogend op de tong. Zwarte peper en pure chocolade. Donker fruit van bramen en zwarte bessen. Daartussen bewegen zich fijne zuren. Iets stroperig en ongepolijst. Het rijpe zoete fruit voert de boventoon.

Een vrij stevig glas rood met wat ruwe, boerse trekjes. De zoet/zuur balans is prima in orde. De wijn is toegankelijk, maar niet gelikt. Deze Organic Red gaat geen moment vervelen.

Score voor de Cono Sur Organic Red 2021: 14,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *