Comte de Saint Aignan Pinot Noir 2022, soepel en sappig maar niet echt opwindend

Een Pinot Noir uit de Loire op de proeftafel. Wat brengt deze wijn mij?

De wijnmakerij Comte de Saint Aignan is gevestigd in het plaatsje Seigy (regio Centre-Val de Loire). Er worden hier verschillende wijnen gemaakt: een Touraine Sauvignon Blanc, een rosé gemaakt van de Pinot Noir, een Sancerre, een Pouilly Fumé en deze rode wijn, die voor 100 procent gemaakt is uit de Pinot Noir druif.
De website zegt het volgende over de vinificatie: “De druiven van de wijngaarden op deze unieke klei en kalkrijke grond worden machinaal geoogst. Een koude maceratie van een week wordt toegepast om de kleur eerder te extraheren. Dan start de alcoholische gisting in roestvrijstalen tanks, die ongeveer 7 dagen duurt.”

Deze wijn heeft als herkomstaanduiding Vin de France. In de archieven vond ik een proefnotitie van de jaargang 2015. Die wijn kwam op mij destijds niet echt overtuigend over. Maar eens zien wat ze uit de oogst 2022 hebben weten te persen…
Ik heb deze fles gekocht in de supermarkt Plus. Het prijskaartje is € 7,99.

Comte de Saint Aignan Pinot Noir 2022

Helder en robijnrood in het glas. In de rand roze-rood uitwaaierend.
Aroma’s van zoete zwarte kersen en donkere pruimen. Confituur van donker fruit. Wat mint. De neus is vrij open na het walsen.
Rond en wat filmend/romig op de tong. Honingdrop, salmiak en een snufje zwarte peper. Zoet rijp fruit, wat zich op de achtergrond begeeft. Gepolijste tannines die wel duidelijk aanwezig zijn. Wat restzoet. Best vol van smaak, maar wat vlak en eendimensionaal.

Soepele en sappige rode wijn die vrij makkelijk wegdrinkt. De smaak mist levendigheid en spanning.

Score voor de Pinot Noir 2022 van Comte de Saint Aignan: 12,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *