Collina del Sole Barolo 2015, vol, droog en krachtig

De “koning van Italiaanse wijnen” oftewel Barolo, staat op de proeftafel. Deze Barolo is afkomstig van Collina del Sole.

Gek genoeg proef ik, als liefhebber van Italiaanse wijnen, eigenlijk sporadisch een Barolo. De wijnen uit dit dorp in Piemonte zijn wereldberoemd. Maar er zijn grote kwaliteit- en prijsverschillen. De ene Barolo is de andere niet, om het voorzichtig uit te drukken.
Aan de basis van Barolo staat de eigenzinnige Nebbiolo druif. Deze druif gedijt eigenlijk alleen maar optimaal in Piemonte. Experimenten in andere landen zijn gedaan, maar leveren niet dezelfde complexiteit als in Piemonte.

Je ziet deze Collina del Sole in duty-free shops op luchthavens. Deze wijn is echter in Nederland exclusief verkrijgbaar bij Wienaldi Wines.
Iedere vrijdagmiddag kunt u binnenlopen in het proeflokaal, gelegen bij het Noord-Hollandse De Rijp. Let op, komend weekend is deze wijn in de midwintersale!
De wijn heeft 14,5 procent alcohol. Een goede kwaliteitskurk sluit de fles af. U kunt hieruit concluderen dat de fles is ontkurkt, dus ik vul het glas…

Collina del Sole Barolo 2015

Robijnrood in het glas met een redelijk diepe kleurintensiteit. In de rand terracotta-rood, zoals gerijpte Nebbiolo kan laten zien. Flink ontwikkeld.
In de neus wat oxidatief. Aroma’s van koffiebonen, sherry, ontbijtkoek en natte wol. Fruitaroma’s van kersen en aalbessen. Een tikje morsig maar niet hinderlijk. Iets indringend, wat prikkend en uitgesproken.
Drogend en wat ruw op de tong. Zoute drop, laurier, salmiak en cacao. Wat zondoorstoofd donker fruit. Intens met mooie bitters. De hoge Nebbiolo zuren geven een extra dimensie. Breed en vol van smaak. Iets alcoholisch in de afdronk.

Volle, krachtige en ietwat boerse Barolo met een flinke dosis droogheid, wat bij deze wijnen wel vaker voorkomt. Dit is geen gemakkelijke wijn; je moet hier rustig voor gaan zitten, van genieten en elk element op je in laten werken. Drinken tussen nu en 5 jaar.

Score voor de Collina del Sole Barolo 2015: 16,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *