Collefrisio Vignaquadra Falanghina 2018, robuust wit uit de Abruzzen

De tot nu toe geproefde wijnen van het huis Collefrisio maken een goede indruk. Deze wijn van de Falanghina druif is daarop geen uitzondering.

Azienda Collefrisio is een relatief kleinschalig en modern wijnbedrijf in de Italiaanse regio Abruzzen. Deze regio is gelegen in het zuidelijk deel van Midden-Italië. Het gebied grenst in het westen aan de Apennijnen en in het oosten aan de Adriatische zee.
Collefrisio bestaat feitelijk uit 3 “estates” met een gezamenlijk areaal aan wijngaarden van 35 hectare. Men werkt op biologische wijze.
De druivenrassen die verbouwd worden zijn natuurlijk de Montepulciano d’Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo. Daarnaast worden er verschillende wijnen gemaakt met de Passerina, Pecorino, Falanghina, Pinot Grigio, Primitivo di Manduria, Chardonnay en Pinot Nero.

Deze witte wijn is gemaakt van de inheemse Falanghina druif. De oorsprong van deze druif ligt bij de stad Napels, in de regio Campanië. Bij de vinificatie van deze wijn is gebruik gemaakt van de zogeheten bâtonnage techniek. Hierbij worden de laag (afgestorven) gistcellen in de tank door de most heen geroerd. Deze techniek leidt tot een vollere en meer smeuïge smaak.

Verschillende wijnen van het huis Collefrisio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Ik begon mijn recensie met de mededeling dat al eerder wijnen van dit huis mijn proeftafel hebben gepasseerd. U kunt bijvoorbeeld de recensie van de Rosato HIER lezen.
Deze Vignaquadra Falanghina heeft een verkoopprijs van € 11,90.

Collefrisio Vignaquadra Falanghina 2018

Een heldere, bleekgele kleur met een duidelijke groene tint erin. De kleurintensiteit is 1,5 op een schaal van 5.
Een stuivende neus in het glas! Frisse fruitmand van perzik, ananas en peer. Wat natte kalk. Aromatisch. Een aantrekkelijke neus waar ik blij van wordt.
Rond, vol en licht tintelend in de eerste aanzet. Kruidig, witte peper. Wat citrusfruit, steenfruit (abrikoos en gele pruimen) en meloen. Bitters die doen denken aan sinaasappelschillen, zoals in marmelade. Een stevige en levendige smaak met fraaie frisse en wat ziltige nuances.

Deze Falanghina van Collefrisio is een robuuste witte wijn met een heerlijke neus en enige complexiteit in de volle smaak. Een wijn die ook gastronomisch breed inzetbaar is. Een aanrader!

Een uitstekende score voor de Falanghina van Collefrisio: 15,9 punten.

De wijn is nu prima op dronk. Een flesrijping van 2-3 jaar is echter geen probleem.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #collefrizio #falanghina #abruzzen