Collefrisio Rosato 2019, rosé volgens het boekje

Onbekommerd genieten van een fijne rosé voor alledag: dit exemplaar van het Italiaanse wijnhuis Collefrisio is daar uitermate geschikt voor.

Azienda Collefrisio is een relatief kleinschalig en modern wijnbedrijf in de Italiaanse regio Abruzzen. Deze regio is gelegen in het zuidelijk deel van Midden-Italië. Het gebied grenst in het westen aan de Apennijnen en in het oosten aan de Adriatische zee.
Collefrisio bestaat feitelijk uit 3 “estates” met een gezamenlijk areaal aan wijngaarden van 35 hectare. Men werkt op biologische wijze.
De druivenrassen die verbouwd worden zijn natuurlijk de Montepulciano d’Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo. Daarnaast worden er verschillende wijnen gemaakt met de Passerina, Pecorino, Falanghina, Pinot Grigio, Primitivo di Manduria, Chardonnay en Pinot Nero.

De bodem van de wijngaarden bestaat uit een mix van klei en leisteen. De ligging van de wijngaarden is zo gesitueerd dat in oostelijke richting zicht is op de Adriatische Zee en in het westen beschutting is van het Majella gebergte. De nabijheid van die Adriatische Zee zorgt voor wind en een tempering van de warmte in de zomer.

Deze Vino Rosato van de oogst 2019 is volledig gemaakt van Montepulciano druiven. Het alcoholpercentage is 13 procent en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

De wijnen van het huis Collefrisio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze Vino Rosato wisselt voor de prijs van € 9,20 van eigenaar. De nieuwe oogst 2020 van deze rosé staat inmiddels (online) te koop.

Collefrisio Vino Rosato 2019

Een heldere zalm-rosé kleur. De intensiteit is gemiddeld voor een rosé.
De neus is wat terughoudend. Ik ruik wat fruitaroma’s van frambozen en aardbeien. Daarnaast een snoeperig zoete geur, die doet denken aan een zuurstok.
Sappig, rond en iets romig in de mond. Vrij milde zuren. Iets tannine op de tong merkbaar. Een frisse en volle smaak, soepel en sprankelend. Rijp rood fruit, cassis. Een pepertje geeft wat body aan het smaakpalet.

Een correct gemaakte, plezierige rosé die zeker niet valt in de categorie “slobberwijn”. Hier zit toch wel iets meer kwaliteit in. Minpuntje: weinig neus. Verder is dit een rosé met een prima doordrinkfactor.

Score voor deze Collefrisio Rosato 2019: 13,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #collefrizio #rosato #abruzzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *