Collefrisio Rosato 2018, een gastronomisch inzetbare rosé uit de Abruzzen

Collefrisio Rosato
Een stevige rosé uit de Italiaanse Abruzzen van het huis Collefrisio.

Het huis Collefrisio

Cantina Collefrisio is een relatief kleinschalig en modern wijnbedrijf in de Italiaanse regio Abruzzen. Collefrisio bestaat feitelijk uit 3 “estates” met een gezamenlijk areaal aan wijngaarden van 35 hectare.
De druivenrassen die verbouwd worden zijn natuurlijk de Montepulciano d’Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo. Daarnaast worden er verschillende wijnen gemaakt met de Passerina, Pecorino, Falanghina, Pinot Grigio, Primitivo di Manduria, Chardonnay en Pinot Nero.

Collefrisio bio

Ligging, klimaat en biologische werkwijze

De bodem van de wijngaarden bestaat uit een mix van klei en leisteen. De ligging van de wijngaarden is zo gesitueerd dat er in oostelijke richting zicht is op de Adriatische Zee en in het westen beschutting is van het Majella gebergte. De nabijheid van de Adriatische Zee zorgt voor wind en een tempering van de warmte in de zomer.

Er wordt op een biologische wijze gewerkt. Op de fles van deze Vino Rosato prijkt dan ook een keurmerk.

Deze Vino Rosato is volledig gemaakt uit Montepulciano druiven. Het alcoholpercentage is 13 procent en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

De wijnen van het huis Collefrisio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze Vino Rosato wisselt voor de prijs van € 8,95 van eigenaar.

Collefrisio rose

Collefrisio Vino Rosato 2018

Een heldere en mooie zalm-rosé kleur met een gemiddelde intensiteit. In de rand loopt de kleur bleek weg.
De neus is ingetogen maar geeft toch wel wat prijs. Fris fruit van rode appels, aardbeien en nectarines. Daarbij wat geuren van natte kiezels en kalk.
Rond, mals en vol in de mond met mooie bitters van rode grapefruit. Licht tintelend op de tong. Kruidig, licht zoutig en een klein pepertje. Sprankelend fris van smaak met fijne zuren die hierin bijdragen. De fruitaroma’s van de neus komen fraai terug in de smaak. Goed in balans met een vrij stevige body.

Een bio-rosé met een zuiver en compleet smaakpalet. Vol, enigszins gespierd en gastronomisch goed inzetbaar. Deze wijn kun je zonder problemen combineren met vis of licht gekruide oosterse gerechten.
Een aanrader!

Score: 14,7 punten.

Nu perfect op dronk. Ik zou ‘m jong drinken, binnen nu en een jaar.
Collefrisio rose
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #collefrisio #montepulciano #rose #abruzzo