Collefrisio Filarè 2018, fijn wit van de Trebbiano druif

Collefrisio


Een witte wijn uit de Trebbiano druif met een eigen karakter, deze Filarè van het huis Collefrisio.

Collefrisio in de Abruzzen

Azienda Collefrisio is een relatief kleinschalig en modern wijnbedrijf in de Italiaanse regio Abruzzen. Collefrisio bestaat feitelijk uit 3 “estates” met een gezamenlijk areaal aan wijngaarden van 35 hectare.
De druivenrassen die verbouwd worden zijn natuurlijk de Montepulciano d’Abruzzo en Trebbiano d’Abruzzo. Daarnaast worden er verschillende wijnen gemaakt met de Passerina, Pecorino, Falanghina, Pinot Grigio, Primitivo di Manduria, Chardonnay en Pinot Nero.

Onlangs proefde ik een Rosato van Collefrisio. Een wijn die een goede indruk bij mij achterliet, want ik vond het een aanrader!

Verschillende wijnen van het huis Collefrisio zijn verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Deze Filarè heeft een verkoopprijs van € 9,45.

Degustazione!

Collefrisio

Collefrisio Filarè 2018

Een heldere, lichtgele kleur met een groene schakering erin. De kleurintensiteit is 1,5 op een schaal van 5.
De neus is ingetogen te noemen, oftewel geeft niet veel prijs. Rijp citrusfruit, perzik en peer. Ook enige mineraliteit. Wat je ruikt is wel zuiver te noemen.
Een uitgesproken smaak, droog en vol. Een tikje vettig op de tong. Witte peper en daar tegenover een toefje honing. Fruit van perzik, sinaasappel en citroen. Vrij stevig en kruidig met fijne zuren en nootachtige bitters. Dorstlessend en sappig. Warm en gekruid in de afdronk.

Een wijn met een ingetogen neus en een kruidige, uitgesproken en karaktervolle smaak. Dit is ook een wijn met gastronomische mogelijkheden: deze Filarè nodigt uit om er iets bij te eten en dan denk ik aan witvis of een frisse zomerse salade.

Score voor deze Filarè van Collefrisio: 14 punten.

Filarè 2018 is nu goed op dronk. Mijn advies: jong drinken, binnen nu en een jaar.

Collefrisio

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #collefrizio #trebbiano #abruzzen