Cocori Pinot Grigio 2017, Onesti, Moldavië

Cocori Pinot Grigio
Een wijn van een bekende druif (Pinot Grigio) uit een relatief onbekend wijnland (Moldavië).

De wijnbouw in Moldavië kent een lange geschiedenis, er wordt namelijk al zo’n 5.000 jaar wijn gemaakt. Het merendeel van de aangeplante druiven is wit (ongeveer 70 procent). Er bevinden zich gigantische wijnkelders in het land, die in Cricova is met 60 kilometer (!) de langste van de wereld. Een collectie wijnen van Hermann Göring, die na de tweede wereldoorlog door de Russen naar Moldavië is gebracht, liggen hier opgeslagen.

Een wijn van de Pinot Grigio dus. Je kunt je afvragen waarom men gekozen heeft voor de Italiaanse benaming van deze druif. Ik vermoed dat dit vanuit commercieel oogpunt is gedaan. De naam Pinot Grigio is internationaal bekend en “bekt” gewoon goed.

De geproefde Pinot Grigio komt van wijngaarden in Centraal-Moldavië en is geproduceerd door het wijnhuis Bostavan. Dit huis heeft een areaal van 600 hectare aan wijngaarden in het centrale en zuidelijke deel van Moldavië tot zijn beschikking. De wijngaarden zijn voor het grootste deel aangeplant met de bekende mondiale druivenrassen.

Cocori Pinot Grigio

Deze Pinot Grigio uit Moldavië is te koop bij De Wijnbeurs. Tijdelijk kost een fles van deze wijn u € 6,49 (normaal € 8,99). Dus wilt u eens op ontdekkingsreis naar wijn uit Moldavië, sla dan u slag!
Op de rechterzijde van onze pagina kunt u via de banner van De Wijnbeurs deze wijn bestellen.

We gaan deze witte Moldavische wijn eens toevertrouwen aan onze zintuigen…

Cocori Pinot Grigio 2017

Een heldere, bleekgele kleur met een groene tint erin. Een vrij lichte intensiteit van 1,5 uit 5.
De neus zit vol fruit van ananas en gele appeltjes. Verder kalk, natte kiezels en iets vuursteen. Het bouquet is wel wat vluchtig en fragiel.
Een iets filmend mondgevoel. Bloemenhoning en zoet rijp fruit, met ook wat tropische kenmerken zoals ananas en meloen. Fraaie gele grapefruit bitters. Kruiden, witte peper en een plezierig restzoetje. Sappig en rond met een lichtelijk warme afdronk.

Deze Moldavische Pinot Grigio is sprankelend, heeft kracht en is iets aromatisch. Correct gemaakt. Een wijn die velen zal aanspreken en daarmee een lans breekt voor wijnen uit Moldavië!

Score: 13,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2020.

Cocori Pinot Grigio
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #dewijnbeurs #moldaviawine