Cockburn’s Late Bottled Vintage Port 2017, een compact en robuuste LBV

Deze LBV van het huis Cockburn’s is als een aanrader te bestempelen. Een port die een stevige indruk achterlaat.

Cockburn’s is een porthuis met een lange geschiedenis die teruggaat tot 1815. Opgericht door de twee Schotse broers Robert en John Cockburn. Het zogeheten “tweede huis”, de Cockburn’s Lodge, is gelegen in het centrum van het historische Vila Nova de Gaia. Daar rijpen de porten nog steeds in eikenhouten vaten.

Het oogstjaar 2017 in de Douro-vallei was uitstekend en door vele huizen gedeclareerd als vintage, vlak na het al zeer succesvolle 2016. Deze LBV heeft 20 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een dopkurk. Ik heb de fles bij supermarkt AH uit de schappen gehaald.

Cockburn’s Late Bottled Vintage Port 2017

Een diepe, donkerrode kleur in het glas met een intensiteit van een dikke 4 uit 5. Vol tot in de rand. Hangende tranen in het glas.
In de neus ruik ik zoete zwarte kersen, vijgen en donkere pruimen. Vanille, wat aardse geuren van natte bosgrond en iets zuivel. De aroma’s komen goed los na enig walsen.
Rond, sappig en romig in de mond. Zachte zuren geven een tikje frisheid. Zoethout, honingdrop, zwarte peper en gekonfijt donker fruit. Vol en geconcentreerd. Vrij hoog qua zoetheid. Peperig en wat alcoholisch in de afdronk.

Score voor de Cocksburn’s LBV 2017: 15,9 punten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *