Clos Triguedina 2008; een ‘op de vlakte wijn’ 

Clos Triguedina 2008; een ‘op de vlakte wijn’

Tijdens één van onze vakanties heb ik deze Clos Triguedina 2008 op de kop getikt.

Een Cahorswijn met een alcoholpercentage van 13,5% en in 2014 kostte mij deze wijn € 17,90. Een cepagewijn : 100% Malbecwijn.

Clos Triguedina komt uit het Occitaans “Me trigo de dina” wat betekent “Ik kan niet wachten om te eten” in verwijzing naar de pelgrims van Santiago de Compostella die vroeger aten op het landgoed. Deze wijn, die sinds 1830 wordt geproduceerd, weerspiegelt de wijnkennis die al 7 generaties wordt doorgegeven. Bron : (cahors.nl)

Sinds 1830 zwaait de familie Baldès de scepter op Le Clos Triguedina. Van vader op zoon geven ze hun knowhow, emoties en passies door. Hun baanbrekende temperament maakt hen een van de stichtende families van de appellation Cahors. Innovatie en durf kenmerken het assortiment wijnen van het landgoed, op AOC-niveau, evenals lokale wijnen uit het graafschap Tolosan.

Het landgoed Le Clos Triguedina behaalde in 2015 een HVE-certificaat van niveau 3, als erkenning voor zijn milieuvriendelijke methoden. Sinds 2018 is er ook een nieuw proefpaviljoen in het hart van het pand. Het is een receptiegebouw van moderne architectuur gewijd aan de ontdekking van de grote wijnen van het huis.

Hier een video van dit clos.


Laat de wijn spreken!

Clos Triguedina 2008

De kleur van deze Clos Triguedina 2008 laat zich natuurlijk volledig beïnvloeden door het druivenras : Malbec. De Malbecdruif staat bekend om zijn massieve donkere kleur en dat is bij deze wijn ook het geval : Diepdonkerrood over de gehele tong tot diep in de rand. Mooie egaal. De diepte is diepdonker. Zelfs voor een 15 jaar oude wijn een topkleur. (3,0)
In de neus laat Clos Triguedina 2008 een kruidenpallet los van rode bessen en donker bramenfruit icm ontbijtkoekkruiden en groenten. Mooi rijp fruit dat goed rond overkomt. Wat hout. De neus komt best los. (4,0)
Op de tong komt Clos Triguedina 2008 toch wel vrij soepel over met een lichte droogheid. Ook hier wel donkerrood fruit van bessen en bramen. Wel wat aan de houtige kant. Wat droppig. Sappig en smakelijk. Houtopvoeding is merkbaar. Op de mid-palate is het best goed en ook in de breedte en diepte is het ruim voldoende. Maar, ik mis wel echte finesse en complexiteit. De afdronk is goed maar mist toch wat. (5,5)

Clos Triguedina 2008 is een prima Cahorswijn, maar is toch niet hetgeen ik verwacht heb. Qua kleur en neus voldoet de wijn aan mijn verwachtingen, maar op de tong vind ik dat de wijn wat aan complexiteit mist. Had toch wat meer van verwacht. Blijft een beetje op de vlakte. Jammer. (2,1)

Clos Triguedina 2008 krijgt van mij een totaal van 14,6 punten.

Drinken kan u het nu en jaren houdbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *