Clos Saint Jean 2009, Chateauneuf-du-Pape met samengebalde kracht

Chateauneuf-du-Pape is één van de wijnen die bij mij tot de verbeelding spreekt. Het beeld van krachtige wijnen waarin je de zuidelijke zon proeft.

Zoals met wel meer (bekende) wijnen uit een herkomstgebied het geval is, zijn er grote kwaliteits- en prijsverschillen tussen de ene Chateauneuf-du-Pape en de andere. Ik proef er één van het huis Clos Saint Jean. Een huis met een uitstekende reputatie, als ik de berichten op internet mag geloven. Dat schept verwachtingen. Ik had deze fles uit het oogstjaar 2009 al wat jaartjes in mijn bewaarkast liggen. Onlangs vond ik het, 12 jaar na de oogst, maar eens tijd om de fles te ontkurken.

Bij Clos Saint Jean hanteren ze een klassieke vinificatie met houtrijping waarbij een deel van de wijn rijpt op grote houten foeders en een deel op kleine eikenhouten vaten van Franse makelij. De gebruikte druivenrassen zijn Cinsault, Grenache, Mourvèdre en Syrah. De wijn is ongefilterd gebotteld.

Clos Saint Jean 2009 Chateauneuf-du-Pape

Een donkere, robijnrode kleur met een intensiteit 4 op een schaal van 5. In de rand zie ik een lichte bruinrode ontwikkeling. Lange tranen in het glas.
De neus is open, maar ook wat vluchtig. Rijp rood fruit van kersen en zwarte bessen. De geur van sigaar en wat confituur. Die vluchtige aroma’s blijven later wat beter hangen.
In de eerste aanzet een krachtig en ietsjes romig mondgevoel. Er komt wel even wat binnen! Zwarte peper, teer, vanille, salmiak, tijm en katjesdrop. Wat vurig, branderig en zoutig. Geconcentreerd en compact van smaak met een stevige spanning tussen rijp fruit en een flinke kruidigheid.

Een robuuste Chateauneuf-du-Pape met veel samengebalde kracht. Toch weet de wijn mij niet geheel “in te pakken”. De smaak heeft wat ruwe kantjes, ik mis wat verfijning. Krachtig, maar ook een tikje ongepolijst.

Score voor de Clos Saint Jean 2009: 16 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *