Clos du Jaugueyron 2010, een elegante en evenwichtige Haut-Medoc

Een betaalbare Haut-Medoc die zeer goed voor de dag komt is deze Clos du Jaugueyron. Een wijn die onlangs ook door wijngek Chris is geproefd. Eens kijken wat ik er van vind…

Michel Théron en Stéphanie Destruhaut zijn de drijvende krachten van Clos du Jaugueyron, gelegen in het plaatsje Arsac. Het domein heeft wijngaarden in de appellaties Haut-Medoc en Margaux. Een klein domein, de wijngaarden hebben een totale oppervlakte van bijna 4 hectare.

Clos du Jaugueyron uit de prachtige oogst 2010 is een assemblage van 53 procent Cabernet Sauvignon, 40 procent Merlot, en 7 procent Petit Verdot. De gemiddelde leeftijd van de stokken is 12 jaar. Bij Clos du Jaugueyron gebruikt men zowel cementen vaten als inox tanks, van verschillende omvang. De fermentatie heeft zo’n 8-10 dagen in beslag genomen. De wijn heeft daarna een malolactische vergisting gehad. Vervolgens een houtrijping van 12 maanden op barriques, waarvan 25-30 procent nieuwe vaten.
Het alcoholpercentage van deze 2010 is een “beschaafde” 13,5 procent. Ik zeg beschaafd want ik heb wel eens Bordeaux-wijnen uit dit oogstjaar gezien met aanzienlijk hogere “sky-high” percentages.

Zoals gezegd, toevallig proefde en recenseerde wijngek Chris onlangs deze wijn. Die recensie kunt u HIER lezen. Mijn proefervaring staat hieronder.

Clos du Jaugueyron 2010 Haut-Medoc

Een volle en massieve dieprode kleur. Geconcentreerd tot in de rand.
De neus opent zich redelijk na wat losschudden. De aroma’s zijn wel wat vluchtig. Fruit van zwarte bessen. Wat grafiet en een tikje rokerig. De geur van natte bosgrond. Klassieke Bordeaux neus.
In de mond veel rood fruit van rijpe zoete kersen en bosbessen. De tannines zijn zeker aanwezig, maar proportioneel. Salmiak, mint, vanille, bittere chocolade en een zwart pepertje. Wat zoutig. Ragfijne zuren zorgen voor verfrissing in de smaak. Er is balans, de smaakimpressies zijn complementair, vormen één mooi geheel. Prima!

Clos du Jaugueyron 2010 is een zeer fijne, evenwichtige wijn. Steekwoorden: zuiverheid, elegantie en finesse. Ik heb wel eens teleurstellende wijnen uit deze regio geproefd, maar dit is een Bordeaux die er echt wezen mag.

Score voor deze Haut-Medoc van Clos du Jaugueyron uit 2010: 16,5 punten.

Ik heb indertijd € 16,95 betaald voor deze fles, afkomstig van Bolomey Wijnimport. Een scherpe prijs voor een wijn met deze kwaliteiten en daarom een bronzen medaille!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *