Clemens Busch Marienburg Rothenpfad GG Riesling 2018, topniveau!

Clemens Busch uit de regio Mosel maakt fantastische wijnen. Deze Grosses Gewächs (GG) maakt het helemaal waar.

Ik ga Clemens Busch als producent in deze recensie niet verder introduceren. Ik verwijs u graag naar het verslag van mijn bezoek aan deze bijzondere wijnmaker uit het plaatsje Pünderich.

Op mijn proeftafel staat de tijdens dit bezoek aangeschafte, als Grosses Gewächs (GG) gekwalificeerde wijn, Marienburg Rothenpfad Riesling 2018. Een mond vol termen, ik zal het één voor één even ontleden. Een Grosses Gewächs wijn is een Grosse Lage wijn, die droog gevinifieerd is. Grosse Lage is de hoogste trede van de kwalificatie pyramide/ladder van het VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter).
Marienburg is de naam van de wijngaard, gelegen op de heuvel die bijna recht tegenover het schilderachtige huis van Clemens Busch aan de overkant van de Moezel opdoemt en zuid tot zuidoostelijk is gericht. Een deel/perceel van de wijngaard Marienburg is Rothenpfad. Dit perceel is ongeveer één hectare groot, heeft een zuidoostelijke expositie en een bodem die overwegend uit rood leisteen (Rotschiefer) bestaat. De stokken hebben de respectabele leeftijd van ongeveer 70 jaar.
Wellicht ten overvloede: dit is een 100 procent Riesling wijn.

Clemens Busch Marienburg Rothenpfad GG Riesling 2018

Een fonkelend heldere, strogele kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus is rijk en doet o.a. denken aan zuivere berglucht. Fruitaroma’s van rijpe appels (reine claude), een snufje honing, kalk, vuursteen en mineralen. De geur van leisteen na een warme, wat klamme zomerdag. Verfijnd.
Wow, tintelend op de tong, sprankelend en puur. Bitters die doen denken aan sappige gele grapefruit. Bruisend citrusfruit (limoen) en ananas. Wat witte peper. Prachtige, iets knisperende zuren. Een gelaagd smaakpalet, vol en intens met een geweldig lange afdronk.

Dit is Riesling van hoog niveau. Rond, sappig, precies en spatzuiver. Clemens Busch maakt zijn grote reputatie waar.

Marienburg Rothenpfad GG Riesling 2018 haalt een score van 17,5 punten.

Verschillende wijnen van Clemens Busch zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak. Het prijskaartje wat aan deze fles hangt is € 32,45.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *