Clemens Busch Marienburg Fahrlay GG 2017, rijke en complexe Riesling

Clemens Busch uit de Mosel blijft mij toch iedere keer verbazen met zijn Rieslings van topkwaliteit. Zo ook deze Marienburg Fahrlay.

Clemens Busch heeft 16 hectaren wijngaarden, gelegen op de heuvel Marienburg. Deze indrukwekkende heuvel ligt in de gemeente Pünderich, op de grens tussen de Mittelmosel en de Terrassenmosel. De “Lage” Marienburg ligt tegenover het wijnhuis, als een amfitheater aan de overkant van de Mosel. De helling is zuid- tot zuidoost geëxponeerd.

In 2020 heb ik het schilderachtige wijnhuis bezocht en enkele wijnen geproefd en meegenomen, waaronder deze Grosses Gewächs (GG) Marienburg Fahrlay. Zie voor het verslag van mijn bezoek:  “Clemens Busch, de pure wijnmaker”.
Deze fles had een prijs “ab Weingut” van 32 euro.   

Er zijn drie percelen aan te wijzen in de Lage Marienburg en dat zijn Rothenpfad, Falkenlay en Fahrlay. Het deel Fahrlay is zuidelijk gericht en is het enige stuk wijngaard waar de bodem overwegend uit blauwe leisteen (Blauschiefer) bestaat. Een zeer hard gesteente, waardoor de wortels van de wijnstok veel moeite moeten doen om bij de voedingsstoffen te komen. De wijnstok moet echt vechten, want het kost de plant gemiddeld 15-20 jaar om goed door de Blauschiefer “heen te prikken” met hun wortels, op zoek naar water en voedingsstoffen. Dat hier oude stokken staan, moge duidelijk zijn. Wijnen van de Fahrlay zijn dan ook extreem mineralig, met een bijna ziltige smaak.

De Riesling druiven voor de Fahrlay worden in fases geoogst. Zo worden alleen optimaal rijpe druiven verwerkt in de wijn. Na de persing volgt, zoals gebruikelijk bij Clemens Busch, een spontane fermentatie in gebruikte houten foeders, die enkele maanden kan duren. Voor de botteling rijpt de wijn nog enkele maanden op de gisten.

Clemens Busch Marienburg Fahrlay Grosses Gewächs 2017

Helder en licht goudgeel in het glas met een iets bovengemiddelde kleurintensiteit.
Indrukwekkende neus met stuivend citrusfruit, gele en groene appels, muskaat en kweepeer. Een klein snufje honing. Iets “Riesling-rokerig”. Vuursteen en mineraliteit.
In de mond vol, rond en sprankelend. Heerlijke sappige bitters van gele grapefruit. Ananas en groene appels. Zoutige mineralen. Tintelende zuren die een prachtige grip op de tong geven. Een geweldige spanning in de zuivere, uitgesproken smaak. Droog, maar toch ook wat romigheid. Strak en toch gul. Een afdronk die rijk is aan citrus en die nog lang “nasmeult”. 

Spatzuivere, rijke en complexe Riesling van Clemens Busch. Topkwaliteit van Clemens Busch uit de Mosel! Zijn wijnen blijven mij verbazen.

Score voor de Marienburg Fahrlay 2017 van Clemens Busch: 17,7 punten.      

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *