Clemens Busch, de pure wijnmaker

Clemens Busch is een vooraanstaand wijnmaker in de Moezelstreek. Tijd voor een bezoek aan deze perfectionist.

De wijnmakerij van Clemens Busch is gevestigd in een pittoresk pand uit 1663, vlak aan de Moezel met uitzicht op de wijngaarden van Marienburg, in het mooie plaatsje Pünderich (Mittelmosel).  Het areaal aan wijngaarden is 16 hectare, waarvan 99 procent met Riesling is aangeplant. Het minieme restant wordt ingenomen door Spätburgunder, waar Blanc de Noir van wordt gemaakt.  Er wordt op biologische wijze wijn gemaakt. Dit houdt onder andere in dat er wordt afgezien van het gebruik van chemisch-synthetische pesticiden, herbiciden en minerale meststoffen. Men laat de wijnen spontaan vergisten. Vaak vergisten de wijnen voor een periode van 8 tot 10 maanden, waardoor de botteling pas plaatsvindt in de maand augustus. Sommige wijnen vergisten zelfs nog langer. Een groot deel van de wijnen vergist in grote houten vaten (Fuder Fass) van 1000 liter, die iets zuurstof doorlatend zijn. De vergisting verloopt daardoor wat gelijkmatiger dan in stalen tanks. Een klein deel van de oogst vergist echter in roestvrijstalen tanks.  

Het mooie pand van Clemens Busch in Pünderich

Het grootste deel van de wijngaarden bevindt zich in de Lage Pündericher Marienburg, de heuvel die bijna recht tegenover het huis aan de overkant van de Moezel opdoemt en zuid tot zuidoostelijk is gericht. Hier domineert het “Grauschiefer” (Schiefer=leisteen). Van deze Lage komen ook Grosses Gewächs wijnen vandaan. Verder zijn er wijngaarden in de Lage Falkenlay, Lage Fahrlay Terrassen, Lage Felsterrasse (met 70 jaar oude wijnstokken) en de Lage Fahrlay die bekend staat om zijn Blauschiefer. Een harde soort blauwe leisteen waar prachtige “mineralische” Riesling vandaan komt.  De Lage Rothenpfad is zuidoostelijk gelegen en die bodem bestaat uit, hoe kan het ook anders, Rotschiefer.   

wijngaard Pündericher Marienburg

Clemens Busch staat bekend als één van de beste producenten in de Mosel met een grote reputatie. In de bekende gids “Deutsche Weine” van Gerhard Eichelmann krijgt het Weingut de maximaal aantal sterren toebedeeld.  Clemens Busch is lid van de VDP.

in de kelder

Tijdens ons (onaangekondigde) bezoek kregen we verschillende wijnen te proeven, van Ortsweine tot aan de top van het segment, de Grosses Gewächs. We werden, ondanks het feit dat er nog meer “proefgroepen” waren, zeer vriendelijk ontvangen en “begeleid” door Rita Busch.  Van die Ortsweine kwamen de verschillende “Schiefer Rieslings” voorbij (Grau, Rot und Blau). De Rot- en Blauschiefer wijnen heb ik thuis in alle rust nog eens geproefd en deze maakten grote indruk. U kunt de proefnotities hieronder lezen. Zoals gezegd, er zijn meerdere wijnen geproefd maar ik zou dergelijke grote wijnen tekort doen met enkele steekwoorden die ik destijds bij Clemens Busch heb opgeschreven. Toch wil ik deze grootse wijnen in ieder geval benoemen. Deze wijnen komen echter in een proefsessie thuis nog uitvoerig aan bod en uiteraard hoort u daar meer over. Dat zijn de volgende wijnen:    

Clemens Busch Marienburg Rothenpfad GG 2018, Clemens Busch Marienburg Fahrlay GG 2017 en Clemens Busch Fahrlay Terrassen GG 2017 (GG=Grosses Gewächs).

Hieronder de proefnotities van de wijnen die ik “zu Hause” heb beoordeeld.

Clemens Busch Vom Roten Schiefer Riesling 2018 (VDP Ortswein)

Fonkelend helder, strogeel met een gemiddelde kleurintensiteit. In de neus gele en groene appel, citrusfruit en rabarbercompote. Kruisbes en wat natte kalk. Niet uitbundig, eerder wat ingetogen. In de mond proef ik zuiver en geconcentreerd sap. Intense, fraaie zuren en fijne bitters geven de wijn spierkracht. De fruitaroma’s van de neus komen mooi terug in de smaak, aangevuld met wat gele grapefruit en ananas. Rijk van smaak en licht tintelend op de tong. De wat harde mineraliteit tegenover het rijpe 2018 Riesling fruit geeft een mooie spanning. 

Spatzuivere, strakke Riesling met de typische eigenschappen die wijn van deze druif zo bijzonder maken. De neus laat het een beetje afweten, maar dat mag de pret niet drukken. Dit is zonder meer een kwaliteitswijn! 15,8 punten.

Clemens Busch Vom Blauen Schiefer Riesling 2018 (VDP Ortswein)

Helder, licht strogeel tot citroengeel. Een gemiddelde kleurintensiteit. Een neus die blijft boeien, elke keer weer. Kruidig, heel lichtjes pétrol, iets vuursteen, natte kiezels. Fruitaroma’s van kruisbes, citrus, kweepeer en verse ananas. Zuiver, aromatisch en complex. In de mond rijp Riesling fruit. De pure zoetheid van de druif in zijn volle glorie,veroorzaakt  door de in veel opzichten gulle en rijke jaargang 2018. Strakke sappige bitters van gele grapefruit. Intens en volslank van smaak, met precieze zuren, zoute mineralen en een enorme lengte. Würzig en puur. Een talmende afdronk met veel citrussmaken laten je nog lang nagenieten.

Dit is een geweldige, uitgesproken en krachtige wijn! “Dit is waar het om gaat”, riep ik uit. Dit is wat Riesling uit de Moezel zo ontzettend mooi maakt. Bovendien een wijn met een flink bewaarpotentieel, ik denk minimaal wel een jaar of tien. Maar dat hou ik niet vol…17,5 punten. Goed voor een zilveren medaille!

Na afloop van het bezoek aan Clemens Busch even naar de oever van de Moezel gewandeld. En dan kijk je tegen een muur van geweldige wijngaarden aan. Een gelukzalig moment… 
Verschillende wijnen van Clemens Busch zijn in Nederland verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

in actie tijdens de proeverij

  

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #clemensbusch #mosel #riesling   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *