Cirò Rosso Classico 2017, boeiende wijn uit de teen van de Italiaanse laars

Wijn uit Calabrië, de teen van de Italiaanse laars, kom ik eigenlijk zelden tegen. De kennismaking met deze Cirò Rosso Classico van het huis Librandi is zeer goed bevallen.

Calabrië: oude wijncultuur, maar toch een wat vergeten regio

Calabrië ligt in het uiterste zuidwesten van Italië. Even ter oriëntatie: de regio grenst in het noorden aan de regio Basilicata, in het westen aan de Tyrreense Zee en in het oosten aan de Ionische Zee. De punt van de teen raakt het eiland Sicilië bijna aan.
Calabrië is relatief onbekend bij het grote publiek, ook bij Italiaanse wijnliefhebbers. Het gebied kent echter een zeer oude wijntraditie. Reeds in de achtste eeuw voor Christus brachten de Grieken de wijncultuur tot bloei in Calabrië. Toen de Romeinen het gebied veroverden, was het gedaan met de wijnbouw. Calabrië is een wat achtergebleven en arme regio gebleven. De noodzakelijke investeringen en moderniseringen om kwaliteitswijn te maken, komen maar moeizaam van de grond.

Het huis Librandi

Deze Cirò Rosso Classico komt van het huis Librandi. Dit huis behoort tot één van de meest bekende (en betere) wijnproducenten in Calabrië. Het wijnhuis Librandi bestaat uit een familie van wijnboeren, die al vier generaties actief zijn in de wijnbouw. De familie heeft circa 232 hectare wijngaard tot zijn beschikking, verdeeld over 6 landgoederen. De wijngaarden zijn verdeeld in vele kleine percelen (gefragmenteerd), zoals gebruikelijk is in deze regio.  

Cirò: een belangrijk herkomstgebied voor wijn

Cirò is regionaal gezien de belangrijkste en bekende DOC-wijn. De Rosso en Rosato worden gemaakt van de autochtone Gaglioppo druif. Voor de productie van witte wijnen uit het productiegebied Cirò is de Greco Bianco dé druif.
Gaglioppo is in Calabrië eigenlijk dé rode wijndruif. Een inheemse druif waar vele wijnliefhebbers nog nooit van gehoord zullen hebben (inclusief ondergetekende). Uit DNA-onderzoek van 2008 is overigens een nauwe verwantschap met de bekende Sangiovese vast komen te staan…

De geproefde wijn is voor 100 procent gemaakt van de Gaglioppo druif. Geen houtopvoeding, de wijn is gevinificeerd in roestvrij stalen tanks. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Wienaldi Wines is de verkoper van deze wijn uit Calabrië én andere Italiaanse wijnen uit verschillende regio’s. Wijnland Italië is rijk aan inheemse druiven en als u wijnen zoekt die hiervan gemaakt zijn, dan bent u bij Wienaldi Wines aan het juiste adres!
Een fles Cirò Rosso Classico wisselt voor de prijs van € 9,95 van eigenaar.  

Cirò Rosso Classico 2017 van het huis Librandi

Een wat bruinrode kleur. Wat zweem op de stille spiegel die na enige tijd verdwijnt. Een gemiddelde kleurintensiteit. In de rand “dakpannen rood”.
De neus komt open en aromatisch over: kersen, rode winegums en iets vanille. Een lichte stallucht, turf en wat rokerig. Iets caramel en de geur van nat hout.
Een vrij intense eerste aanzet. Smaken van zoute drop, salmiak en jodium. Frisse zuren die een plezierig mondgevoel geven. Vrij vol en wat drogend op de tong. Verder smaakimpressies van pure chocolade, zwarte peper en tijm. Een aparte en uitgesproken smaak. Warm en kruidig in de afdronk.

Deze Cirò Rosso Classico is zeker geen allemansvriend, maar wel een boeiende wijn. Apart, kruidig, sappig en fris zijn de steekwoorden. Wijn uit Calabrië laat zich van zijn beste kant zien! Deze wijn is dan ook goed voor een bronzen medaille.

Een sterke score voor de Cirò Rosso Classico: 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #calabria #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *