Chona’s Marani, een zachte blend van Kisi en Mtsvane

De Chona’s Marani blend van Kisi en Mtsvane is voor een oranje wijn vrij zacht en gemoedelijk. Het is dan ook een ideale oranje wijn voor de wijnliefhebber met een beginnend smaakpalet van oranje wijnen.

Oranje wijnen zijn niet meer weg te denken uit de wijnsector bij de liefhebbers. Oranje wijnen hebben vaak lang schilcontact gekregen en hierdoor zijn ze bijzonder karaktervol en complex.

Wat zijn oranje wijnen: oranje wijnen zijn wijnen van witte druiven en door het lange schilcontact krijg je tannine in de witte wijnen. Door het lange schilcontact veranderd de kleur van wit naar oranje (ligt wel een beetje aan het druivenras).

De lengte van het schilcontact bepaalt de mate van tannine, maar ook in principe de intensiteit van de kleur. Door het schilcontact krijg je buiten de tannine ook veel andere geuren en smaken in de oranje wijn en dat maakt dat oranje wijnen een ander palet hebben als gewone witte wijnen.

Deze Chona’s Marani blend van Kisi en Mtsvane is te koop bij Ghvino voor € 21,95. Je kunt de wijn bestellen op https://ghvino.nl/product/chonas-marani-kisi-mtsvane/ of je kunt gewoon naar de winkel in Purmerend.

Geproefd:
Chona’s Marani, een zachte blend van Kisi en Mtsvane

Kleur: de kleur van de Chona’s Marani is licht oranje op de tong. In de rand is de kleur medium vol oranje en fonkelend / 2,7

Neus: de neus is vrij open met gedroogd fruit, schiltannines en sinaasappelschilletjes. De neus is best complex, diep en goed vol. Daarnaast opent de neus zich mooi in het glas met zacht gedroogd fruit / 3,8

Smaak: de smaak is bijzonder zacht en hier merk je duidelijk de blend van de 2 druivenrassen op. Ik haal er medium zoete gedroogde vruchten, medium aanwezige schiltannine en sinaasappelschilletjes met wat notenmelange uit. Ook is de smaak best (roomboter)-vettig en dat compenseert de strengheid van de schiltannine enigszins. Hierdoor komt deze oranje wijn van Chona’s Marani heel toegankelijk over. De body is best vol (maar niet overdreven) en de afdronk is lang en mondvullend / 7,2

Mijn eindoordeel over de blend van Kisi en Mtsvane van Chona’s Marani:

Ik ben nogal een fan van oranje wijnen, dat zal ik niet ontkennen. Oranje wijnen zijn enorm complexe wijnen en een beetje liefhebber wil voor bepaalde gelegenheden mooie complexe wijnen. Bij elke slok vind je dan weer nieuwe aspecten in de wijn en dat maakt zo’n wijn dan ook complex en ook heel spannend. Complexe wijnen wil je vaak niet drinken bij een feestje. Op een feestje wil je lekker ‘door slurpen’, maar gewoon lekker drinken. Complexe wijnen drink je met wijnvrienden, ze dwingen je tot nadenken en dan ook nadenken bij elke slok.
Dat nadenken gaat ook op voor deze mooie oranje wijn, de blend van Kisi en Mtsvane. Het is dan ook een nadenkwijn, maar wel een nadenkwijn die gemoedelijk overkomt en (volgens mij) komt dat door het vettige karakter. Mikheil Chonishvili heeft een mooie wijn gemaakt met deze blend. Het gemoedelijke karakter zal dan ook veel wijnliefhebbers aanspreken zonder complexiteit te verliezen / 2,3

Dus geef ik deze mooie blend van Chona’s Marani Kisi en Mtsvane een totaal van 16,0 punten, een zeer mooie score

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *